Buch afirma que s'ha fet un confinament preventiu però que els informes no han recomanat fer sonar les sirenes

Publicat dimecres 15 de Gener de 2020 05:46
  • ACN

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que el confinament que s'ha recomanat a la població arran de l'explosió a l'empresa IQOXE de la Canonja, al polígon químic de Tarragona, ha estat "preventiu". Segons la versió oficial exposada pel titular d'Interior s'ha advertit la població per les xarxes socials però no mitjançant les sirenes de risc químic perquè "quan s'ha decidit fer sonar les sirenes, en aquell moment, segons abans, ha arribat l'informe de Bombers" que analitza la qualitat de l'aire i que apuntava que no es requeria el confinament. En una compareixença unes tres hores després de la deflagració, Buch ha assegurat que "es pot sortir al carrer, respirar amb tranquil·litat", però ha recomanat que tothom "es quedi a casa".

Buch ha indicat des de l'edifici del 112, a Reus, que l'incident s'ha produït per una explosió en un tanc d'òxid d'etilè. Com a conseqüència, s'ha produït una segona explosió en una estació de transformació de la mateixa empresa. L'explosió s'ha sentit a quilòmetres de distància i això ha generat angoixa i incertesa a la població de diferents municipis del Camp de Tarragona.

L'actuació de Protecció Civil a Twitter
Des de la Generalitat s'ha activat el Plaseqcat d'emergències químiques. A través de Twitter, Protecció Civil ha demanat el confinament de la població, "tancar-se en un edifici i tancar finestres i portes", a Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, el Morell i la Canonja. Minuts després s'ha concretat que es tractava d'un "confinament preventiu" en cas que els ciutadans notessin "molèsties" i s'ha assegurat que no hi havia cap núvol tòxic. Seguidament, minuts després, un tercer tweet ha apuntat que el confinament quedava restringit a la Canonja i Vila-seca. Un quart missatge en aquesta xarxa social titulat "actualització confinament" ha ampliat el radi a la Pineda, la Canonja, Bonavista i a la universitat Laboral. "Es fan sonar les sirenes per avisar a la població en aquestes zones que es confinin", ha conclòs el text.

Seguidament, s'ha emès un altre tweet on s'ha explicat que "l'afectació no és externa a la zona del polígon i no es faran sonar les sirenes", i que preventivament recomanava el confinament si hi havia fum a la zona. El darrer missatge sobre el tema ha explicat que "no es detecta presència de tòxic en l'aire a l'entorn del Francolí proper a l'empresa accidentada". "Es continuen prenent mesures i es segueix demanant el confinament en cas de notar presència de fum", ha finalitzat.

Buch diu que ha estat preventiu
El conseller d'Interior ha reiterat que el confinament ha estat "preventiu" mentre s'analitzava la qualitat de l'aire i ha destacat que "en cap moment hi ha hagut risc per a la població". "Es pot sortir al carrer, respirar amb tranquil·litat, però recomanem que avui la gent es quedi a casa seva", ha manifestat el conseller.