Cadiach i Latorre explicaran plegats els seus 14x8000 al cicle de Muntanya

Publicat dimarts 06 de Febrer de 2018 13:33
  • Òscar Cadiach
  • Josep Suñé

Òscar Cadiach i Ferran Latorre explicaran a Tarragona els seus respectius 14 cims de vuitmil metres. Serà el dijous, 22 de març, com a cloenda del Cicle de Muntanya de la Diputació.

Serà el primer cop que s’adrecen plegats a un auditori, després de superar les muntanyes principals més altes de la terra.

Cadiach va completar el repte el juliol passat al Broad Peak i Latorre el maig també de l’any passat a l’Everest, tot i que va haver d’utilitzar oxigen addicional en la part més alta de la muntanya. Cadiach diu que amb Latorre tenen molts aspectes en comú i en destaca la seva trajectòria alpinística. Ha bromejat dient que fins i tot el va esperar per completar els repte dels 14 vuitmils, després dels quatre anys consecutius intentant el Broad Peak. I que gairebé el completen plegats. 

El Cicle, amb el lema 'dona i muntanya' arrenca el 15 de febrer, amb la conferència inaugural ‘seguint les petjades de gegants, a càrrec de Chus Lago; la primera dona espanyola i tercera del món en escalar l’Everest sense oxigen artificial. Amb una dilatada trajectòria, Lago també ha protagonitzat diverses expedicions, com una travessa en solitari al Pol Sud.

També és famosa per les seves expedicions i escalades en solitari la convidades del cicle per l’1 de març, Sílvia Vidal. La seva darrera gesta és diu ‘un pas més’; 50 dies en una vall remota d’Alaska, enmig d’ossos grizzlies, escalant la cara oest de Xanadu.

 

Tampoc faltaran les projeccions de pel·lícules i documentals

 

La primera, el 22 de març, amb ‘Tras las huellas de Shackleton’, de Sebatián i Javier Álvaro, basada en l’expedició per l’Oceà Antàrtic, de 1914 a 916, amb el vaixell Endurance, que ara han recreat. El 8 de març es projectarà la pel·lícula ‘Bájame una estrella Miriam García Pascual’ de Juanjo San Sebastián. La pel·lícula es basa en els textos que va deixar escrits i el recorregut vital d’aquesta jove escaladora desapareguda al Meru Peak, amb 26 anys, el 1990.

També destaca el documental ‘Mira’ (15 de març) sobre una jove nepalesa que després de formar part de la guerrilla maoista, retorna al poble i es troba amb un corredor de curses de muntanya. Documental de superació d’adversitats que portarà la Mira a competir entre les millors corredores del món.

El mateix dia es projecte el curmetratge ‘Link Sar West’, sobre un 6.938m de la vall del Charakusa, al Pakistan; una obsessió per l'alpinista i fotògraf britànic Jonathan Griffith. El 2015, i després de tres intents fallits en anys anteriors, va aconseguir fer cim per la cara oest juntament amb el seu compatriota Andy Houseman.

Els dos presenten les dures circumstàncies que van patir per fer cim mitjançant unes imatges increïbles.

El cicle s’ha presentat aquest dijous a l’auditori Diputació, hi ha assistit Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació. El coordinador del cicle, Pau Salas, ha destaca el premi honorífic que s’estrena enguany, que es concedirà a títol pòstum a l’alpinista Alberto Zerain, desaparegut l’estiu passat a l’aresta Mazeno del Nanga parbat.

Totes les conferències i projeccions es faran els dijous, a dos quarts de vuit del vespre, a l’Auditori Diputació. Es recomana anar-hi abans per aconseguir entrada, que anirà en funció de l’aforament de la sala.

 

Òscar Cadiach, que aquesta tarda (19h), d’altra banda, rebrà el reconeixement de la ciutat de Tarragona, en un acte al saló de plens de l’Ajuntament de mans de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, pels seus 14 vuitmils sense oxigen addicional.

 

Calendari del Cicle de Muntanya

15 de febrer

Conferència inaugural

"Seguint les petjades de gegants"

Chus Lago

22 de febrer

Documental Tras las huellas de Shackleton

Dirigida per Javier Álvaro Palomares

Comptarem amb la presència de Javier Álvaro i de Sebastián Álvaro

1 de març

Conferència

"Un pas mes"

A càrrec de Sílvia Vidal

8 de març Pel·lícula Bájame una estrella. Miriam García Pascual Amb la presència de Juanjo San Sebastián, autor del documental.
15 de març 2 Documentals Mira Direcció: Lloyd Belcher
Link Sar West Direcció: Jonathan Griffith
22 de març Conferència de cloenda "La superació dels catorze cims més alts de la Terra" Conversa amb Òscar Cadiach i Ferran Latorre, moderada per Josep Suñé