Escolta Òscar Cadiach des de C2

Cadiach torna al base a causa del fort vent, tot i haver arribat al camp 2

Publicat dissabte 15 de Juliol de 2017 13:17
  • Alpinisme
  • Òscar Cadiach
  • Broad Peak
  • Josep Suñé
  • Pont de Mahoma

Òscar Cadiach ha arribat aquest dissabte als 6.200 m. del camp 2 del Broad Peak. L’alpinista ESTÀ PENDENT DEL TEMPS per llançar l’atac a la muntanya del Pakistan; el vuitmil que li manca per completar la llista de les 14 coronats sense utilitzar oxigen addicional.

Han sortit del camp base (4.900 m) a les dues de la passada  matinada -hora nostra, 3 hores més al Pakistan- i han arribat a les 9h del matí als 6.200 m del camp 2. A diferència d’ara fa una setmana, s’ha notat que tant l’Òscar com la resta de l’equip de la cordada estan forts i molt ben aclimatats.

De fet, mirat amb perspectiva i amb tot el que ens ha anat explicat l’alpinista en la darrera setmana, podem afirmar que el de dilluns passat més que un intent de cim, va ser una segona punta d’aclimatació; malgrat que si haguessin estan menys fatigats, ho haurien intentat. Recordem que van estar dues jornades als 7.200 metres del camp 3 i amb mal temps, el que sempre passa factura. 

En aquets la ràpida cordada d’avui han acompanyat a Cadiach el pakistanès Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc, Tunc Findik i el HAP d’altura Youssef. Els tres alpinistes de la cordada internacional de Summit Travel; el suís, Toni Spirig i els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl, han fet marxa enrere en el decurs de l’ascens degut al fred intens i al fort vent que ha bufat de nit.

Així ho ha explicat Òscar Cadiach en una trucada al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio des del camp 2. Poc després, han baixat a la seguretat del camp 1 (5.600 m) per seguir fins els 4.900 m del camp base, on decansaran. Les properes hores decidiran si fan un nou ascens. Ha fet ‘molt de vent i un fred intents durant l’ascens nocturn’, ha dit Cadiach.

 

És la muntanya que li manca a Cadiach per completar la llista dels 14 principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial. El temps els acompanya. De fet, la finestra de bon temps està oberta fins dilluns dia 17 de juliol –segons algunes previsions- tot i que un cop més, la realitat a la muntanya ha estat diferent, i aquesta té els seus propis plans meteorològics. 

Saben, això sí, que el Coll (7.900 M) està practicable, i això ja és molt, com s'ha demostrat amb els respectius cims dels austríacs de Rupert Arnold Hauer, dilluns passat, i de la francesa Sophie Lavaud, el dijous d'aquesta mateixa setmana.

 

En funció del que decideixin aquesta nit, especial del Pont de Mahoma

 

Des de Tarragona Ràdio mantenim la previsió de fer un especial del programa d'alpinisme del Pont de Mahoma, el dilluns 17 de juliol, des de primera hora del matí. Reunirem a la plana major de l'alpinisme basc i català, amb alguna sorpresa a nivell internacional.

També estarem molt pendents de què fan ’els 5 del Chogolisa’; els gironins Jordi Bosch ‘Barraca’ (Banyoles), Carles Figueras (Santa Coloma de Farners) i Pep Permañé (Sant Hilari Sacalm) i els bascos, Patxi Goñi (Lumbier, Navarra) i Iñaki Garijo (Mugiro).

L’atzar ha volgut que hagin sortit la mateixa nit que l’Òscar Cadiach. Recordem que fa dos anys Bosch, Figueras i Goñi van fer cordada amb l’alpinista tarragoní precisament en el seu intent al Broad Peak. La passada nit han sortit cap al camp 2. Volen fer els dos cims del Chogolisa travessant la cara oest; un recorregut fins aquest moment absolutament verge. A més, el seu cim principal (el cim sud-oest) encara continua sense cap ascensió per part d’alpinistes catalans i espanyols.

Trobaran la nina ‘geisha’ que fa 32 (1958) va deixar al cim del Chogolisa la primera expedició que va coronar la muntanya?