Autor: IPHES

Autor: IPHES

Carbonell: "La crisi de la covid-19 ha de servir per a humanitzar-nos, aprendre més, i evitar el col·lapse'

Publicat dilluns 07 de Desembre de 2020 12:06
  • IPHES
  • Evoluciona
  • coronavirus
  • Covid-19
  • Eudald Carbonell
  • Josep Suñé

La crisi que comporta el coronavirus ha de servir per a humanitzar-nos, aprendre més, i evitar el col·lapse com a espècie.  Una pandèmia sanitària que ‘estava cantada’ i que arriba a causa de la conducta humana en les zones tropicals del planeta.

Son reflexions d’Eudald Carbonell, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i catedràtic a la Rovira i Virgili i Jordi Agustí, paleontòleg, biòleg evolutiu i investigador ICREA a l’IPHES. 

Per Carbonell, estem pagant els efectes de la globalització, ‘un error importantíssim’, al seu parer, que ens fa perdre diversitat i ens aboca a un ‘coll d’ampolla’ i cap al col·lapse com a espècie. Afegeix que només una evolució reponsable i amb conciència crítica d’espècie, ens pot allunyar de l’abisme i el caos. 

Carbonell i Agustí fan aquestes i altres reflexions al llibre, 'Matèria vivent, vida pensant'. Evolució i prospectiva de la consciència humana, publicat recentment per Cossetània Edicions. Conclouen que la nostra supervivència no està assegurada com a espècie, i que pandèmies com la de la covid-19 ens haurien de fer reflexionar per aprendre i humanitzar-nos. N'han parlat a l'espai Evoluciona, de l'Iphes i Tarragona Ràdio. 

 A la selva tropical, hi ha agents potencialment patògens pels humans

Per Agustí ‘estava cantat’ que arribaria la pandèmia amb ‘una probabilitat molt alta’. Per aquest biòleg evolutiu, la irrupció de la covid-19 i altres epidèmies com l’ebola o la sida arriben, al seu criteri, perquè ens ‘estem menjant l’entorn tropical’, sense saber què hi ha. Afegeix que cada cop hi ha més contacte amb la selva tropical, que estem destruïnt. I en aquest entorn hi ha molta diversitat, però també agents potencialment patògens pels humans. 
Agustí recorda que sempre hi ha una petita proporció d’individus que són immunes, com va passar amb la peste i passa ara amb els asimptomàtics. La diferència és que a l’Edat Mitjana es morien, i ara sobreviuen i esdevenen grans transmisors de la malaltia.

Reflexions per a entendre una mica més el món i, sobretot, la vida

En plena pandèmia, la població necessita certeses, i al llibre fan reflexions per a entendre una mica més el món. 
De com va aparèixer fa més de 3.600 milions d’anys la vida al planeta. Agustí recorda va arribar 'en un moment molt crític per l’espècie, en ple bombardeix de meteoríts que, paradoxalment portaven la llavor de l’existència. Quan es van donar les condicions, probablement al fons del mar, es va donar la vida, conclou el científic. 

Futur amb selecció artificial i espècies humanes, parahumanes o protohomanes

Sobre el futur de l’evolució, reflexionen de la importància que tindrà la transhumanitat, i la millora de la pròpia espècie a través de la biotecnologia. Carbonell afirma que la selecció artificial tindrà un pes específic importantíssim en la socialització, i que la vida serà molt diferent al que coneixem ara.

Fins i tot, s’atreveix a dir Carbonell, probablement cohexistiran diverses espècies humanes, parahumanes o protohomanes, gràcies a la biotecnologia. Les modificacions genètiques ja son possibles, i juntament amb la intel·ligència artificial marcaran el present i el futur de la nostra espècie.