Creu Roja Tarragona recull la Medalla de la Ciutat

Publicat dijous 08 de Febrer de 2018 21:44
  • Tarragona Ràdio

La Creu Roja ha rebut aquest dijous la Medalla de la Ciutat, la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Tarragona a “aquells que han dut a terme una continuada labor en benefici de la ciutat”. En aquest sentit, l’organització celebra enguany els 125 anys de presència a Tarragona i ho fa gràcies a la força del seu voluntariat, format per més de 400 persones, als més de 7.000 socis i als aproximadament 80 treballadors de la institució.

A tots ells s’ha adreçat en el seu discurs d’agraïment el president de la Creu Roja a Tarragona, Ramon Grau, qui ha pujat a recollir el guardó acompanyat de tres destacats membres del voluntariat de l’entitat, amb la voluntat de fer extensiu el premi a totes les persones que formen part del dia a dia de l’organització.

Grau ha iniciat la seva intervenció agraint el reconeixement per part de la corporació local i s’ha centrat en dos aspectes. D’una banda en la tasca duta a terme. Ha explicat que “durant el 2017 hem arribat a més de 20.000 persones de la ciutat de Tarragona i la seva àrea d’influència”, de les quals “més de la meitat van rebre ajudes per cobrir les seves necessitats bàsiques”. Al seu parer “és la constatació que com a societat no estem bé”.

“La crisi s’està cronificant, o potser ja podem afirmar que s’ha cronificat: cada vegada hi ha més persones necessitades”, ha assenyalat. També ha aprofitat per repassar els diferents projectes i col·lectius als quals s’atén des de la Creu Roja a Tarragona, com són persones en situació d’exclusió social, sense llar, gent gran, portadores del VIH o infants en situació de vulnerabilitat, entre altres. I ha fet una menció especial per als refugiats, ja que l’entitat és l’única de la demarcació que participa en el programa d’acollida i integració.

L’altre aspecte en el qual s’ha centrat el president de l’assemblea local ha estat la trajectòria històrica de la Creu Roja a la ciutat. Ha recordat els inicis i la primera gran actuació en motiu de la Guerra d’Independència de Cuba del 1898, quan des de Tarragona es van atendre ferits en el conflicte. Tampoc hi ha faltat un record per a les situacions d’emergència que s’han viscut al llarg de tot aquest temps, com ara l’atemptat del rack d’Enpetrol, l’explosió de gas de la Rambla Nova, les riuades del Francolí de 1930 i 1994, l’explosió al càmping dels Alfacs, l’atemptat a l’aeroport de Reus o l’accident d’autobús de Freginals.

Finalment, ha demanat “més sensibilitat de les administracions cap les entitats del tercer sector”, especialment” en els concursos públics d’adjudicació dels serveis”, ja que considera que “a banda del preu també és important que es valorin els aspectes qualitatius”.

L’acte, celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament, ha estat presidit per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, qui hi ha destacat la labor social de la Creu Roja a la ciutat. També ha intervingut la consellera de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Ciutadania, Anna Santos, que ha glossat la trajectòria de l’organització i ha destacat que “poques vegades un premi és compartit per milers de persones voluntàries i professionals d’una forma tan clara i contundent”.

Santos també ha apuntat que “la Creu Roja constitueix un referent indispensable per entendre la història” de Tarragona i ha acabat afirmant que “segurament és la distinció més compartida de la història de la nostra ciutat i sense cap mena de dubte, la més merescuda”.