Dues tarragonines voluntàries en un orfenat d'Uganda no saben com tornar a casa

Publicat dimecres 01 de Abril de 2020 22:54
  • coronavirus
  • Josep Suñé


Dues joves tarragonines que feien voluntariat en un orfenat d’Uganda, Anna Gonzalez i Ruth Sánchez, no saben com tornar a casa. L’ambaixada no els respon i els vols que operen després de la crisi del coronavirus tenen uns preus desorbitats. Les dues joves, de 18 anys, formen part d’un grup de 17 espanyols que es troben atrapats al país.

Han estat fent voluntariat a Fort Portal, ciutat de la zona occidental del país africà. La informació que els arriba és a través del cònsol espanyol de Kènia, que fa d'intermediari amb l’aerolínia Qatar Airways. També han contactat amb l’ambaixada espanyola a Kènia, que té competències a Uganda. La informació, però, asseguren que els arriba amb comptagotes i de forma confusa.  

En declaracions a Tarragona Ràdio, Ruth Sánchez assegura que la única manera de sortir del país és un vol que la companyia enlairarà el proper divendres 3 d'abril, i que costa uns 2.500 euros. Amb tot, des de les oficines a l’Estat Espanyol de l’aerolínia no figura aquest vol, i al lloc web apareixen altres vols de tant en tant però amb moltes dificultats per comprar els bitllets, assegura Sánchez. 
Diu que ja tenien contractat i pagat un vol de tornada per divendres, però ara els volen fer pagar aquest suplement desorbitat, que no poden assumir.

A Uganda hi ha una cinquantena de casos confirmats de Covid-19, i el president del país ja ha suspès el transport públics i privats, pel que tampoc saben com ho faran per  arribar fins a l’aeroport. Temen que els passi el mateix que als catalans atrapats a Manila, a les Filipines, que no tenien manera d’arribar a l’aeroport, quan es va confinar el país pel covid-19.

Des del país africà, han creat un compte de Twitter per cridat l’atenció del Govern Espanyol perquè facin algun gest per facilitar-los la tornada (@atrapadosuganda). Aquí expliquen la seva situació i demanen per intentar que algú els escolti i les ajudi a tornar a casa.

Final feliç per Anna M. Bofarull

Un altra tarragonina, Anna M. Bofarull, que tampoc podia tornar cap a casa després de finalitzar el rodatge al Kurdistan iraquià del seu tercer llargmetratge, Sinjar, ja és a casa.

Ella i el seu equip de sis persones van poder tornar amb dos helicòpters Chinook de les forces armades espanyoles destinades a la zona fins a Bagdad. Des d’allà, van volar amb un avió també de l’exèrcit fent transbord fins a la base aèria de Saragossa.