Eduard Boada cedeix a la ciutat i a les persones el protagonisme del pregó de Santa Tecla

Publicat dissabte 21 de Setembre de 2019 19:44
  • Miguel González

Una llarga llista de noms i d'agraïments han estat els protagonistes del Pregó de Santa Tecla pronunciat pel mestre Eduard Boada, que ha cedit el protagonisme a la ciutat i a les persones.
Després del segon Toc de pregó, el bàrman tarragoní ha arrencat el seu discurs recordant el matí que li van comunicar que havia de ser el pregoner arran la idea d'un grup de tuitaires tarragonins. El cocteler i cuiner d'entrepans, ha recordat la seva època de mili a la banda de música del regiment Badajoz 26 de Tarragona, un fil que li ha servit per enumerar una llarga llista de músics, cantants i artistes, els quals considera que són l'ànima musical de la ciutat i que porten Tarragona arreu del món. Boada també ha parlat d'humor i sàtira, encarnats en Dames i Vells i tornant-li el record al periodista Xavi Zaragoza, mort fa gairebé mig any.
Ha desitjat sort a les colles castelleres, ha demanat a Santa Tecla que li doni un cop de mà al Nàstic i ha tingut paraules d'agraïment a gremis com el de pastissers, d'hostaleria o el personal de neteja, per la tasca que fan durant les festes.
El pregoner ha volgut regalar el protagonisme de l'acte i ha seguit recitant noms d'historiadors, fotògrafs, periodistes, escriptors o cineastes amb talent que, considera, s'han inspirat en Tarragona per plasmar la seva obra.
Durant el pregó, que ha durat 7 minuts, Boada ha tret pit de sentir-se tarragoní, d'estimar la cultura, la història, l'art, la música i la gastronomia de la ciutat.

El tascaman ha acabat amb un desig: que el món s'uneixi amb un sentit comú de pau, amor, com una gran simfònica d'harmonia, creant el gran còctel de la concòrdia.
El pregó s'ha fet enguany des del balcó de l’ajuntament en un discurs dirigit de cara als centenars de persones que l'han seguit des de la Plaça de la Font.


L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui també s'ha estrenat presidint l'acte, ha lloat la trajectòria de Boada, destacant com una persona humil com Boada ha aconseguit fer feliç moltes persones de diversa mena i opinió.

En un acte a l'interior del Saló de Plens abans del pregó, Òmnium Cultural del Tarragonès ha lliurat el Premi El Balcó a l'Agrupament Escolta i Guia Alverna, pels seus 50 anys d'història. Lídia Larrañana, Berta Manera, Mariona Sementé i Albert Vilarroya han recollit la distinció de mans de l'Alcalde i la presidenta d'Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines. Durant el seu discurs, els representants d'Alverna han demanat poder formar
part de l'organització d'actes amb i per la joventut i han fet constar la necessitat de crear un espai social a la ciutat dedicat a les entitats culturals i socials.

L'acte l'ha tancat el tradicional toc dels trompeters del consell municipal, Josep Maria Gual i Xavier Torné,
que ha donat pas a la traca des del balcó de l’ajuntament, la tronada i l’arrencada de gegants al ritme de l’Amparito Roca. El pregó s'ha pogut escoltar en directe per Tarragona Ràdio i, in situ, s'ha seguit en llenguatge de signes per fer-lo accessible a la comunitat de persones sordes.