El Consell de Ministres dona llum verda a la pròrroga de l'estat d'alarma

Publicat divendres 27 de Març de 2020 15:33
  • ACN

El govern espanyol ha donat el vistiplau definitiu a la pròrroga de l’estat d’alarma 15 dies més en un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres. L’executiu ha fet així l’últim tràmit per ampliar el confinament de tot el territori després que el Congrés dels Diputats ho aprovés dimecres. La mesura, que es va aprovar per primera vegada al Consell de Ministres del 14 de març, s’allargarà fins a l’11 d’abril en les mateixes condicions que es va tramitar el primer cop, tot i les peticions de confinament total excepte dels serveis essencials que van fer a la cambra baixa els partits independentistes.

La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha explicat que al decret s'hi ha inclòs una disposició que contempla que el govern espanyol remetrà al Congrés informació sobre les mesures aplicades i la valoració de la seva eficàcia per combatre el virus.

La Constitució preveu la declaració de l’estat d’alarma, que es desenvolupa en una llei orgànica i estableix que es pot decretar en casos com el de crisi sanitària. La llei fixa que el podrà acordar el govern espanyol a través d’un decret per un termini de quinze dies, informant-ne el Congrés. Per prorrogar-lo, però, cal demanar l’autorització de la Cambra Baixa abans de que expiri el termini de dues setmanes.