El conseller Buch veu bé que la gestió de les emergències químiques retorni al territori

Publicat dimarts 21 de Gener de 2020 11:41
  • Tere Ortega
  • ACN

El conseller d’Interior, Miquel Buch, veu bé que el control de la gestió de les emergències químiques retorni al territori. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà ha plantejat el retorn de l’administració de les emergències a la zona que conviu amb la Gran indústria i que, per tant, millor coneix la situació. Fins el 2017, les emergències a Tarragona funcionaven des de l’anomenat PLASEQTA. El conseller d’Interior, ha vist bé el plantejament de Ricomà. Ho ha dit en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio. En aquest mateix mitjà ha assegurat que cal revisar el protocol de les sirenes i ha afegit que potser s’han d'activar les sirenes d'una forma més preventiva. Buch ha recordat que els alcaldes ja tenen l'autonomia per activar les sirenes, però ha reconegut que ha de millorar la informació que reben.

El Govern ha començat a analitzar si, des dels diferents departaments, es van aplicar correctament els protocols d'avís a la població arran de l'explosió a IQOXE. Aquest dilluns s'ha celebrat la primera reunió de la taula de treball per avaluar les conseqüències de l'accident a la seu del 112 a Reus. L'objectiu de la taula és "disposar de tota la informació obtinguda aquests dies, avaluar les conseqüències de l’accident, fer propostes d’actuació per corregir i millorar la reacció davant una situació d’aquestes característiques i vetllar per la seva implantació de forma àgil i ràpida. A finals de setmana es preveu una altra reunió amb la presència d'alcaldes del Camp de Tarragona.

Valoració dels grups municipals

Els grups municipals coincideixen en demanar que s’analitzin les qüestions comunicatives que van fallar després de l’explosió a IQOXE.
El conseller de Serveis Econòmics de l’equip de govern, Jordi Fortuny, considera que s’ha de fer una campanya permanent amb la població sobre seguretat a la química. La primera tinent d’alcalde i consellera d’En Comú Podem, Carla Aguilar-Cunill, defensa el paper del territori en la gestió de les emergències químiques.

El conseller del PSC, Pau Pérez, recorda la informació contradictòria que va rebre la població la tarda de l’accident.

La consellera de Ciutadans, Sonia Orts, assegura que es van viure moments d’horror i lamenta les dades confuses que van arribar als tarragonins.

La consellera del PP, Elisa Vedrina, ha destacat que en l’explosió al polígon sud hi va faltar lideratge i coordinació.

Els representants municipals han participat en la tertúlia política del Matí de Tarragona Ràdio.