El doctor Àlex Arenas afirma que la desescalada és la causant de l'actual situació sanitària

Publicat divendres 16 de Octubre de 2020 13:45
  • URV
  • Andrés Tejedera
  • coronavirus
  • Tarragona

El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Àlex Arenas, ha afirmat que la forma com es va fer la desescalada és la causant de l’actual situació sanitària amb els nivells de contagi tan alts. Ho ha fet durant la presentació oficial de l’inici del curs acadèmic de la URV on ha exposat una lliçó sobre el seu model físic de les epidèmies.

La lliçó ha analitzat la situació sanitària actual i, en un futur, ajudarà a estar preparats davant les epidèmies i malalties que es produiran. L’enginyer ha destacat que realitzar prediccions amb el coronavirus és més difícil que amb virus anteriors per una particularitat de la COVID: té contagiats asimptomàtics.

Per elaborar els models matemàtics han fet servir dades de l’INE, entre d’altres, per saber exactament quins són els moviments de la població. Uns indicatius clau per realitzar previsions.

El doctor ha criticat la velocitat en què es va dur a terme la desescalada i que va provocar l’augment dels rebrots. Considera que els rastreigs van ser insuficients i que les autoritats sanitàries no el van fer cas.

Arenas ha recordat que augmentar el nombre de llits sense augmentar el personal sanitari no té sentit i que en aquesta segona onada els hospitals estan reaccionant millor, però no els CAP que estan aguantant més pressió.

El model matemàtic desenvolupat permet explorar l’evolució de la pandèmia i dona informació precisa sobre la propagació, per prendre accions com la que s’ha activitat aquesta matinada amb el tancament de la restauració entre d’altres.