El guió més difícil de la directora Anna M. Bofarull: Tornar a casa

Publicat dijous 26 de Març de 2020 18:45
  • Cinema
  • Anna M. Bofarull
  • coronavirus
  • Josep Suñé

La directora tarragonina Anna M. Bofarull finalitza el rodatge de la seva tercera pel·lícula, Sinjar, al Kurdistan iraquià. Com ella mateixa diu, ara “l’aventura continua i ens queda tornar a casa”. Bofarull i el seu equip estan en aquesta zona a tocar de la frontera amb Síria des del passat 17 de febrer. Han rodat durant sis setmanes per diferents zones de la regió. La darrera setmana han filmat a l’interior d’una casa, on també vivien i han aprofitat per confinar-se davant de les mesures de restriccions per frenar el covid-19 que també s’han adoptat des del país. 
En declaracions a Tarragona Ràdio, Bofarull ha explicat que aquest dijous es troben a la ciutat de Duhok per organitzar la tornada. El problema principal és que ara per ara no hi ha vols comercials per l’alerta del coronavirus, i estan pendents de l’Ambaixada espanyola per traslladar-se fins a la capital, Erbil.
Allà esperaran a que es reactivin els vols, tot i que tampoc descarten poder ser repatriades per algun dels vols dels militars espanyols desplegats a la zona.
L’equip del rodatge el formen sis catalanes i l’actriu alemanya d’origen kurd Halima Ilter, que encara ho té més complicat per tornar a la capital del seu país, Berlín, segons Bofarull.

Pel que fa a la pel·lícula, el projecte va arrencar fa quatre anys quan va començar a escriure el guió del nou llargmetratge que entrellaça la història de tres dones que han patit la barbàrie d’Estat Islàmic. La pel·lícula compta amb un pressupost d’un milió d’euros, amb participació de gent del Kurdistan i també de Catalunya, la Generalitat i TV3.

En el repartiment de Sinjar hi actors professionals que Bofarull ha conegut als camps de refugiats de la regió. També hi ha actors catalans com Nora Navas i Guim Puig, que s'incorporen a la part del rodatge que es farà a Barcelona. 
Sinjar és el tercer llargmetratge de la directora tarragonina, que espera poder estrenar-lo el 2021. Una directora i guionista tota terreny, polifacètica, que ja ha vist a la gran pantalla dues criatures seves: Sonata per a violoncel i Barcelona 1714, la última es va estrenar ara fa un parell d’anys.
Qui ho sap, potser el periple de tornar del Kurdistan la inspira i acaba escrivint un nou guió!