Escolta Òscar Cadiach

El llibre sobre la trajectòria d'Òscar Cadiach en 300 imatges

Publicat dijous 23 de Novembre de 2017 07:21
  • Òscar Cadiach
  • Josep Suñé


Escolta Francesc Joan

Òscar Cadiach recull la seva trajectòria alpinística en un llibre gestat en els últims quatre anys, que aquests dies veu la llum. El tarragoní posa l’accent en el Broad Peak, muntanya del Pakistan que va coronar el 27 de juliol culminant la cursa dels 14 vuitmils sense oxigen addicional.

Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig’ inclou 300 fotografies i textos de les 14 expedicions. Hi ha també imatges de la seva primera gran conquesta, el Nanga Parbat, el 1984, on va fer una variant en la travessa del Rupal cap al Diamir, amb Jordi Magriñá.

Les seves grans gestes, com la que el va convertir en el primer occidental en escalar la cara Nord de l’Everest i el segon esgraó en lliure, el 1985, també tenen el seu capítol en el llibre.

L’accent passa per la muntanya en forma d’espina de drac on ha tancat la cursa del 14 vuitmils, que encetava el 2012.

Llavors el separem dels 14, l’Annapurna, el Dhaulagiri, el K2, que aconseguir aquell mateix any, el G-I i el Kangchenjunga, que coronava el 2013 i el Broad Peak, que ha completat enguany després de quatre expedicions consecutives.

També hi ha referències a noves obertures, com la ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, el 1996, o la nova ruta al Broad Peak Central, la ‘Fem Tarragona’ per la vessant xinesa, el 1992. Expedició que va fer al costat de Kurt Diemberger, que ha escrit el pròleg. Cadiach ha fet la preestrena del llibre, al Pont de Mahoma.

En format 24 x 22, el llibre inclou dibuixos d'alguna de les muntanyes que l’alpinista ha fet en 35 anys i més de 60 expedicions a l'Himàlaia. També textos de reconeguts alpinistes amb els que ha coincidit en la seva trajectòria. L'ha escrit el periodista esportiu, Francesc Joan, que destaca que ha estat una tasca intensa, de quatre anys, però molt satisfactòria.

El llibre el publica Cossetània Edicions, té un preu de 22 euros, es presenta aquest dijous, 23 de novembre, a les 19 hores al Cafè Flaqué de la Rambla Nova.