El reactor que va explotar fabricava derivats de l'òxid d'etilè

Publicat dijous 16 de Gener de 2020 11:33
  • Tarragona Ràdio

L’explosió d’aquest dimarts es va produir en un reactor on es fabricaven derivats de l’òxid d’etilè. Recordem que aquest producte gasós és bàsic en les petroquímiques, no és innocu, és tòxic i inflamable. Pot ser irritable quan entra en contacte amb la pell, i segons Francesc Castells, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la URV, si s’inhala de manera molt continuada pot arribar a ser considerat cancerigen.

Segons Castells és molt probable que a la mateixa planta on es va produir l’accident, també hi hagués grans quantitats d’òxid de propilè i a conseqüència de l’impacte també hagués arribat fins aquest. És per això que els Bombers van anunciar que el tenien controlat, i actualment estan en procés de traspassament del producte a altres zones. Es calcula que hi havia unes 75 tones de propilè barrejat amb líquids de refrigeració.

Segons Castells el núvol de gasos es va elevar i no va incidir sobre un nucli de població, fet que va disminuir el perill i no hauria d'haver generat cap afectació als ciutadans.

També, diu de revisar el protocol perquè tota la població sigui conscient si s’ha de confinar. D’altra banda, recorda que les indústries petroquímiques tenen una baixa probabilitat d’accidents, ja que és un sector amb un alt grau de seguretat, però que tot i això hi ha risc.