El sector del llibre tanca el primer any de pandèmia amb més lectors, però amb caigudes a les vendes al voltant del 20%

Publicat dilluns 22 de Febrer de 2021 06:38
  • Cultura
  • ACN

El sector del llibre ha tancat el primer any de pandèmia amb més lectors, però amb una caiguda de les vendes a Catalunya no superior al 20%, sobretot per l'anul·lació del Sant Jordi presencial, segons el Gremi de Llibreters. Aquesta radiografia té millors notícies a l'Estat, on la facturació haurà crescut al voltant de l'1%, segons ha explicat a l'ACN el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis.

Entre els efectes positius de la pandèmia hi ha un increment en l'índex de lectors, així com l'augment de les vendes en les plataformes en línia, amb creixements del 500%, així com en les llibreries de proximitat, que han registrat increments del 80% . Ara bé, una mala notícia per al sector és l'augment de la pirateria per WhatsApp.

El president de la Cambra ha explicat que les vendes a Catalunya han estat pitjors que a la resta de l’Estat perquè Sant Jordi pesa molt.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha assegurat que el 2020 és un any en el qual "més o menys" els ha anat bé, ja que durant la pandèmia tots s'han reinventat i han venut. Tanmateix, la manca de Sant Jordi els va afectar molt, així com les edicions digitals dels llibres de text, i les pèrdues poden arribar a ser en el global anual de fins al 20%.

Per la seva banda, entre els efectes de la pandèmia hi ha el fet que "per fer el mateix o menys" han de treballar molt més. Des del sector reconeixen que si no fan accions extra, no reben clients i s’han d’inventar activitats per incentivar les vendes.