Els circs romans centraran el Tercer Congrés Internacional d'Arqueologia Tarraco Biennal

Publicat diumenge 30 de Novembre de 2014 11:01
  • Tarragona Ràdio
  • Patrimoni
  • Arqueologia Clàssica

El Tercer Congrés Internacional d'Arqueologia Tarraco Biennal, centrarà les seves investigacions en els circs romans.

Tindrà lloc el mes de novembre de 2016, i s'hi analitzaran aspectes arqueològics, històrics i artístics d'aquest tipus de monuments. El de Tarragona és el millor conservat de tota Península Ibérica. També són molt importants els circs de Mérida, Segòbriga, Sagunt, València o Còrdova, entre d’altres. La segona trobada internacional d'arqueologia i món antic ha aplegat aquests dies al Palau de Congressos unes 160 persones i 60 ponències i comunicacions que han presentat novetats sobre l'etapa i la figura d'August.

El catedràtic d'Arqueologia de la URV i membre del comitè científic, Joaquin Ruiz de Arbulo, n'ha fet un balanç molt positiu.  Remarca que ha estat un punt de trobada d'investigadors de tot Europa per posar en comú els resultats de les darreres recerques sobre la figura de l’Emperador, coincidint amb el bimil·lenari de la seva mort.

Segons Ruiz de Arbulo, cal entendre que "la transformació del món durant l'etapa de l'emperador August es va fer sobretot a través de l'arquitectura de les ciutats".

Al congrés s'han presentat diverses ponències sobre monuments, viles, colònies i necròpolis de ciutats de la Hispània d'August. I en clau tarragonina, la darrera jornada de la trobada científica ha estat l'escenari per explicar el resultat de les excavacions a la zona del Mercat Central i l'antiga sofrera Pallarès i la interpretació del teatre romà amb la seva textura i els colors originals.

L'any vinent, el novembre de 2015, es presentaran les actes de la trobada científica.

Gairebé la meitat dels inscrits al congrés han estat persones de fora de Catalunya, algunes de les quals han aprofitat aquest dissabte per conèixer els monuments de Tàrraco, malgrat la pluja. Entre els investigadors han destacat els italians, francesos i alemanys. El congrés també ha ofert tres conferències obertes al públic en general per remarcar el seu caràcter divulgatiu i s'ha tancat amb una xerrada sobre el festival Tarraco Viva a càrrec del seu director, Magí Seritjol.

El Segon Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic l'ha organitzat la Fundació Privada Mútua Catalana amb el suport de l'Ajuntament, la Diputació, l'Autoritat Portuària, Repsol i FIATC Assegurances. El comitè científic del congrés està format per totes les institucions i entitats de la ciutat que treballen en l'àmbit del patrimoni.