Els esportistes federats ja poden sortir del municipi per la pràctica individual a l'aire lliure

Publicat diumenge 17 de Maig de 2020 19:18
  • Escalada
  • El Pont de Mahoma
  • Covid-19
  • Josep Suñé

Els esportistes federats ja poden sortir del municipi per la pràctica d’esports individuals i sempre que sigui a l’aire lliure. En els FAQS de Protecció Civil es recorda que la pràctica esportiva es limita a la respectiva regió sanitària de residencia, que a les nostres comarques és la del Camp de Tarragona. Són els nous criteris d’activitat esportiva autoritzada en les fases 0 i 1, que entren en vigor la mitjanit d’aquest diumenge. Encara no està permès fer esport en grups o entrenaments col·lectius.

En cas de no estar federat es podrà seguir sortint a la muntanya a fer esport de manera individual i sempre que aquesta estigui dins del propi terme municipal. Les franges horàries són les de cada municipi on es vagi a practicar esport. Recordem que en els de més de 10.000 habitants és entre les 6h i les 10h al matí i entre les 20h i les 23h al vespre. En els de menys de 10.000 habitants la franja va de 6h del matí a les 23h de la nit.

La indefinició del decret va portar la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) a reclamar aquestes i altres mesures pels federats. El seu president, Jordi Merino, n’ha parlat al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio. Ha recordat que durant el confinament han tramitat 27 expedients d’esportistes lesionats mentre entrenaven a casa. Només la setmana passada en van expedir una cinquantena.  
La FEEC no recomana, per exemple, fer escalada en solitari, tot i que estaria permès. En el seu FAQS recorden que no poden anar dues persones a escalar juntes.   

En el mateix programa, el sergent responsable de la unitat del GRAE dels Bombers de la Generalitat, Alfons Estelrich, recorda que a la muntanya han de primar sempre les mesures de seguretat. Reconeix, però, que els muntanyencs han estat els grans oblidats en la desescalada. Com a curiositat, ha recordat que el mateix Fernando Simón, cap del centre d’alertes i emergències sanitàries de l'Estat, també és escalador.

Poden obrir equipaments esportius a l'aire lliure 

Amb les noves modificacions també poden obrir les instal·lacions esportives a l’aire lliure però amb cita prèvia, torns d’usuaris i un 30% de la capacitat. Queden excloses les piscines i les zones d’aigua que encara han de romandre tancades. 

Prèviament a l’obertura, en aquesta equipaments caldrà portar a terme la neteja i desinfecció. Tasques que també caldrà fer a la finalització de cada torn d’activitat en zones comunes i en el material compartit. Quan acabi la jornada, caldrà repetir la neteja de la instal·lació.

També es podran fer activitats de turisme actiu i de natura per a grups de 10 persones i a càrrec d'empreses registrades i guiatges professionals. No es podrà, en canvi, fer senderisme en grup, sinó és una activitat dirigida.