Els Premis Ones recorden les víctimes de la COVID-19 i reivindiquen la justícia social i ambiental

Publicat dissabte 19 de Setembre de 2020 10:01
  • Tarragona Ràdio
  • Mediterrània CIE

La gala dels Premis Ones es va celebrar aquest divendres al Teatre Tarragona a la 26a edició. La cerimònia va estar marcada per la pandèmia del coronavirus: mesures de seguretat, mascaretes, distància i aforament limitat, entre altres.

El president de l’ONG tarragonina, Ángel Juárez, va dedicar la gala a la seva mare, que va morir per COVID-19 durant la pandèmia, i a totes les persones grans que han mort en residències, sense poder tenir el comiat que es mereixien. Es va fer un minut de silenci per tots ells, i Juárez va reclamar, una vegada més, justícia i dignitat i depuració de responsabilitats.

El to reivindicatiu és va mantenir al llarg de la cerimònia, com ja és habitual en els Premis Ones. Es van atorgar 12 reconeixements i mencions a persones i entitats que dia rere dia lluiten per transformar el món.

La gala conduïda pel periodista Juan Carlos Ruiz, i per la degana de la URV, Iolanda Tortajada, va començar fent un homenatge a Ernesto Cardenal, posant-li el seu nom a un premi. El Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal el va rebre el pianista Cecilio Tieles.

L’altre toc musical de la gala el donà el rumberu Sicus Carbonell, que va rebre un premi i va animar la cerimònia amb una actuació. A banda d’ells, també va poder participar i recollir el seu guardó l’escriptora Nadia Ghulam, la qual va emocionar tot el públic, i la directora de les Fires BioCultura, Ángeles Parra, ambdues aportant un gran poder femení.

Els Premis Ones de Mediterrània també van haver de lamentar l’absència d’alguns reconeguts, a causa de la situació global. És el cas de la costa-riquenya Grethel Aguilar, presidenta de la UICN, el periodista i reporter Jon Sistiaga, i el rastrejador i lluitador contra la caça d’animals furtius, José Mª Galán.

Sí que van poder assistir-hi Carlos Sánchez, coordinador del projecte LIFE Anillo Verde de la Bahía de Santander, i Eduardo de Miguel de Beascochea, president de la Fundació Global Nature. Ambdós van reivindicar la necessitat de treballar per un món més verd.

Tampoc van faltar els reconeixements entitats tarragonines, com són l’ADT, club que sempre ha defensat els barris de la ciutat, i l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors i la seva presidenta, Neus Roig, que va demanar justícia per a totes les persones afectades per aquestes trames.

Per últim, el municipi de Vila-seca va recollir el Premi Sirusa pels seus magnífics nivells de recollida selectiva.