'En tres mesos hem fet la feina de tot un any'

Publicat divendres 03 de Juliol de 2020 11:10
  • Laura Casas

Les entitats del Tercer Sector alerten que la pandèmia ha fet recular a molts sectors de la població i avisen que tenen feina “per molts mesos”. Han estat a la primera línia de foc durant l’emergència sanitària i admeten que estan esgotades però satisfetes pel treball que han dut a terme per assistir les persones més necessitades, que han estat moltes. Aquest divendres hem reunit als responsables de Càritas, Creu Roja Tarragona i de la Fundació Bonanit en una tertúlia per parlar àmpliament de la gestió de la crisi.

Ara les entitats s’estan recuperant d’una llarga i intensa emergència que els ha obligat a donar el 200% i a reorganitzar-se. La coordinadora de Creu Roja a Tarragona, Anna Sabaté, ha avançat a Tarragona Ràdio que en tres mesos han superat les 19.000 atencions a títol individual. Diu que en aquest temps han fet la feina que normalment fan en tot un any.

Salvador Grané, president de Càritas Diocesana de Tarragona, admet que l’inici de la crisi va ser dramàtic però que ara ja s’estan estabilitzant. Afirma que la sensació que tenen és que s’ha fet marxa enrere perquè l’emergència social ha acabat amb moltes de les coses que havien aconseguit. Té clar que la cosa anirà per llarg.

La Fundació Bonanit va haver de reduir les ràtios a l’alberg i va allargar els horaris d’atenció a les persones sense sostre. El sentiment, ara, després del “tsunami”, és que caldrà augmentar els recursos perquè cada cop hi ha més gent al llindar de la pobresa. Òscar Busquets és el secretari de l'entitat.

Admeten que la situació, a diferència de la crisi del 2008, els ha agafat de cop, i és aquí on es mostren més crítiques amb les administracions. Pensen que cal un Pla de Contingència clar i ben ampli per abordar emergències com la de la covid-19.