Escolta: Hermínia Garcia Nadal

Es lliura el primer document d'anul·lació d'un judici polític del franquisme al Camp de Tarragona

Publicat dimecres 13 de Setembre de 2017 13:10
  • Josep Suñé

Els que no tenen les mans brutes de sang ja poden sortir que no els hi passarà res. I al cap d’uns dies, el van detenir i apallissar al Coll de l’Illa, per afusellar-lo dos mesos després a la muntanya de l’Oliva’. Podria ser la història de qualsevol dels represaliats pel franquisme, però aquesta té noms i cognoms: Isidre Garcia Ballester. Militant d’ERC, treballava de cuiner a la fonda que tenien a Valls, quan va ser cridat per anar al Front d’Aragó.

Es va amagar a Castelló de la Plana dels militars franquistes. Quan va decidir sortir de la clandestinitat per veure la seva filla que havia nascut a Vimbodí i Poblet, va ser capturat.

El van afusellar el 15 de juliol de 1939, amb només 27 anys. Ara, 78 anys després, la seva filla que llavors tenia 15 mesos, Hermínia Garcia Nadal, ha recollit el primer document individualitzat que es lliura al Camp de Tarragona expedit pel Govern i signat pel conseller de Justícia, que dona fe de la nul·litat del judici polític.

Ha recordat que el seu pare va morir ‘per la llibertat, pels treballadors i per Catalunya’. I que ell mateix escrivia en les cartes que va enviar des de la presó de Tarragona a la família, que no s’avergonyissin d’ell, que no havia comès ‘cap crim’.

El Govern expedirà un document personalitzat, com el que ha recollit l'Hermínia, amb nom i cognoms, per a totes les víctimes del franquisme o per a les famílies que ho sol·licitin.

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la dictadura, una repressió que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials, entre l’abril de 1938 i el desembre de 1978.

Des d’aquest dimarts, la sol·licitud d’aquest document es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat, a través del web de Justícia o trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.