Experts de la URV aposten per aprofitar els canvis que ha portat la Covid-19 i caminar cap a ciutats més sostenibles

Publicat dimarts 02 de Juny de 2020 10:11
  • Tarragona Ràdio

Els canvis en la mobilitat que ha forçat la COVID-19 poden fer les ciutats més sostenibles si es fan polítiques permanents. Investigadors dels departaments de Geografia i Economia de la URV experts en la matèria adverteixen que cal apostar pel transport públic, amb els canvis necessaris per mitigar el risc de contagis, i promoure els espais per als vianants per no eixamplar més la bretxa social, de gènere i d'edat i habitar en ciutats més sostenibles i saludables.

Aaron Gutiérrez i Antoni Domènech, investigadors del Departament de Geografia, i Daniel Miravet, del Departament d’Economia, han reorientat la seva recerca per respondre a les necessitats socials que es donen en aquest escenari nou, tenint en compte que les darreres projeccions estimen que, sense vacuna ni tractament efectiu, les mesures de distanciament físic podrien ser necessàries fins a l’any 2022. Consideren que el moment actual és clau per dissenyar “polítiques permanents” basades en els beneficis socials, ambientals i per a la salut.

Com a conseqüència de les restriccions al transport públic i la sensació d’inseguretat per la propagació del virus, ha incrementat l’ús del vehicle privat en detriment del transport públic, un comportament que podria perdurar en el temps. No obstant això, els investigadors expliquen que és important promoure el transport públic, aplicant les mesures necessàries, perquè és un factor reductor de desigualtats.

Junt amb l’aposta pel transport públic, els investigadors veuen com una oportunitat el fet que les ciutats hagin incrementat l’espai destinat a vianants i ciclistes en detriment del vehicle privat.