Faustina s'empodera i ens fa de cicerone en una nova audioguia de la mostra TARRACO/MNAT

Publicat dijous 30 de Maig de 2019 14:05
  • MNAT
  • Josep SuñéL’exposició de síntesi TARRACO/MNAT amplia els seus recursos interpretatius amb una audioguia adreçada a totes les edats i un catàleg divulgatiu que fa un recorregut suggeridor per la Tarragona romana. L’actriu tarragonina Agnès Busquets dona veu a Faustina, la protagonista de l’audioguia, inspirada en un personatge real del segle II dC. Ens fa de Cicerone amb un to fresc, humorístic i alhora rigorós, i narra l’evolució de la història de la Tarragona romana, des dels seus orígens fins a la seva decadència.

L’ambientació musical s’ha fet amb criteris històrics, amb fragments interpretats per especialistes en reconstrucció de música antiga.

Aquells que visitin l’exposició, al Tinglado 4 del Moll de Costa, podran fer el recorregut per la mostra seguint l’audioguia en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

A través d’11 locucions, corresponents als àmbits de l’exposició, s’aborden temes com la memòria, el poder, el lleure, la vida quotidiana i la religió.

La directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mònica Borrell, diu que s’ha buscat introduir una reflexió en el present a través del coneixement del passat. En una visió també de la situació de la dona fa 2.000 anys, i amb veu femenina.

Pel que fa al catàleg, s’han fet dues versions: català/anglès i castellà/francès, fent l’exposició més accessible a totes les edats, en especial als turistes. La versió catalana de l’audioguia està realitzada en el marc del programa Visitmuseum.

Editat pel MNAT, presenta un recorregut cronològic de l’exposició a partir dels textos elaborats per l’equip de conservadors del Museu, Josep Anton Remolà i Pilar Sada, amb la col·laboració de la també conservadora Montse Perramon i Ester Ramon, així com el recull de les dues-centes set peces més representatives del fons del MNAT. També inclou la informació gràfica i una àmplia selecció d’imatges del muntatge museogràfic.

L’elecció de Faustina no és casual. S’inspira en un personatge real, l’esposa del duumvir de Tàrraco, Caius Valerius Avitus, que van residir a la Vil·la romana dels Munts. Una figura femenina amb poder, amb la qual es vol donar una perspectiva de gènere de la història.

L’audioguia, realitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el MNAT i Trama Media, pot escoltar de manera gratuïta des del propi dispositiu mòbil del visitant a través del web de Visitmuseum, o bé des de les tauletes que es posen a disposició dels equipaments museístics.