Governar entre crisi i crisi: un any de les eleccions municipals a Tarragona

Publicat dimarts 26 de Maig de 2020 11:37
  • Laura Casas
  • Tarragona Ràdio

La pandèmia per coronavirus, l’accident a IQOXE, els aldarulls post-sentència o els estralls causats pel temporal Gloria. Són situacions que han marcat, sens dubte, l’acció política i el dia a dia de la ciutadania en aquests últims mesos. I al govern de canvi a l’Ajuntament de Tarragona li ha tocat gestionar i intentar avançar entre crisi i crisi. Fa un any de les eleccions municipals. El 26 de maig de 2019, el comicis a la plaça de la Font van portar un resultat fragmentat, que al cap d’unes setmanes de negociacions es traduiria en un relleu a l’alcaldia, tot i la victòria de Josep Fèlix Ballesteros. Així les coses, es donava forma a un nou govern format per ERC i En Comú Podem amb el suport d’investidura de Junts per Tarragona i la CUP.

El portaveu del govern i d’Esquerra, Xavi Puig, admet que ha estat un any molt intens. Diu que malgrat la duresa de les circumstàncies ha valgut la pena el canvi de tarannà i de manera de fer. Pensa que segueixen endavant amb més il·lusió que mai i amb un lideratge important.

Des dels socis d’En Comú Podem, la portaveu, Carla Aguilar-Cunill, ha parlat d’any de grans canvis i reptes. Les diferents crisis que han hagut de gestionar han estat exigents i els han fet créixer.  

L’oposició també parla d’any convuls i que es fa difícil valorar. La portaveu del PSC, Sandra Ramos, recorda que l’actitud que mantenen és la de no posar pals a les rodes. Amb tot, admet que el govern municipal s’ha vist sobrepassat en alguns moments.

El portaveu de Ciutadans, Ruben Viñuales, té clar que és un any complicat per valorar i que ha donat poc marge. Ara bé, sosté que Tarragona no ha canviat res aquests últims mesos i es queixa d’haver aprovar pujades d’impostos.

Junts per Tarragona va donar suport a la investidura de Ricomà i, de fet, el seu portaveu, Dídac Nadal, és president d’una de les empreses municipals. Nadal explica que costa posar nota tenint en compte aquest any excepcional. Diu que estan contents per la feina feta i que s’han fiscalitzat totes les decisions preses des del govern.

El PP en fa una valoració ben diferent. El portaveu dels populars, José Luis Martín, s’atreveix a dir que estem davant del govern “més dèbil i més sectari” que ha tingut Tarragona.

Des de la CUP, que també van donar suport a un relleu a l’alcaldia a mans d’ERC, pensen que les expectatives de canvi han quedat aigualides, tot i que les coses s'estan fent millor. La portaveu, Laia Estrada, es refereix a un dels acords d’investidura: l’estudi de la qualitat de l’aire.

Aquest dijous, l’alcalde, Pau Ricomà, passarà pels micròfons de Tarragona Ràdio que fer balanç del primer any com a alcalde de la ciutat.