Intervenció arqueològica al Mas dels Frares per investigar el vi dels romans

Publicat dimecres 26 de Juny de 2019 15:30
  • Josep Suñé

El Mas dels Frares se sotmetrà a una intervenció arqueològica amb una inversió global que fregarà els 100.000 euros. L’objectiu és determinar com es feia el vi en aquesta antiga granja de l’època d’August, situada en terme municipal de Constantí.

Es creu que neix en el primer moment de la fundació de Tarraco, en època republicana, entre el segle II o I abans de Crist.

Va tenir una expansió molt important, quan es creu que es va construir el seu celler i una vida molt activa almenys fins el segle V. L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) iniciarà entre setembre i octubre unes intervencions arqueològiques, després de determinar amb tècniques geofísiques les estructures del subsol de la finca.

El director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha recordat que als anys 70 dels segle passat la URV va redescobrir el jaciment, que té molt de potencial i una gran extensió que podria superar una hectàrea. Les restes arqueològiques permetran descobrir com es feia el vi en època romana i, amb sort, amb quines varietats.

Actualment al Camp de Tarragona, segons Palet, hi ha uns 500 jaciments d’aquestes característiques, que representen una època d'esplendor d’un territori que habitaven unes 20.000 persones.

Aquest dimecres, el Consell Regulador de la DO Catalunya i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica han signat un conveni de col·laboració per fer possible la investigació del jaciment. El consell fa una aportació econòmica d’uns 23.000 euros en 4 anys.

Xavier Pié, director de la DO, diu que les excavacions poden aportar valor a l’elaboració de vi a Catalunya i la seva llarga tradició, que es remunta a l’època dels fenicis i els romans.

El projecte, dirigit pel Dr. Josep Maria Macias de l’ICAC, serà vinculat amb les activitats formatives del Celler experimental del Mas dels Frares, ubicat al costat del jaciment i propietat de la Universitat Rovira i Virgili.