Investigadors de la URV desenvolupen un mètode per identificar els insectes dels preparats comercials

Publicat dimecres 08 de Juliol de 2020 10:58
  • URV
  • Raquel Fabregat

Un grup d’investigadors del Departament d’Enginyeria Química de la URV ha desenvolupat un mètode eficaç i econòmic que permet identificar el tipus d’insecte i la quantitat que s’hi pot trobar en les mostres comercials.

Cada vegada s’aposta més per introduir els insectes a la dieta ja que suposa una font alternativa de proteïna a l’alimentació humana. Per facilitar el consum davant del rebuig que pot generar consumir insectes, s’estan buscant altres fórmules, com ara triturats en pols.

El grup de recerca Foodie de la URV, encapçalat per Jordi Mellado, Sílvia de Lamo i Nerea García, ha estat treballant per poder verificar que la pols d’insecte que es posa a la venda conté el tipus d’insecte que figura a l’etiqueta i en les proporcions que s’indiquen.

Per fer-ho, van utilitzar set mostres diferents d’aquest producte disponibles al mercat. Van combinar dues tècniques, l’espectroscòpia d’infrarojos, per aconseguir un espectre de cada mostra, i una tècnica d’anàlisi multivariant, un mètode estadístic que permet diferenciar les mostres i discriminar-les en diferents classes.

La combinació d’aquestes dues tècniques també l’han posat en pràctica en productes elaborats, com ara galetes que inclouen pols d’insecte entre els ingredients. El següent pas que es plantegen els investigadors és poder implementar aquestes tècniques en empreses que fabriquen aquest producte.