La Bóta, el Ninot i la Ninota es planten a Tarragona amb un marcat caràcter reivindicatiu

Publicat dimarts 06 de Febrer de 2018 13:00
  • Tarragona Ràdio
  • Josep Suñé

Les propostes més tradicionals del Carnaval han començat aquest dimarts a la plaça de la Font amb el bastiment de la Bóta i la presentació del Ninot i la Ninota. Enguany tenen un marcat caràcter reivindicatiu per demanar la llibertat d'expressió, en contra de l’aplicació del 155 i per a la igualtat de gènere.

La Bóta, el Ninot i la Ninota han estat dissenyats un any més per Jordina Ros i Pere Estadella de l'Agrupació per a la Conservació de Figures Festives.

La Bóta porta una franja on posa molt fràgil i amb una gàbia daurada. Precisament la Ninota s’ha estripat l’escot reclamant igualtat entre homes i dones.

Els dissenyadors, Ros i Estadella, defensen la sàtira i el caràcter reivindicatiu de tot el Carnaval.

La tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria, ha destacat l’equilibri entre la sàtira i el lluïment del carnaval tarragoní. Assegura que està entre els set millors de l’Estat.

Dimecres, el Rei Carnestoltes i la Concubina prendran el control de la ciutat i ho faran estrenant espai: les escales del Pla de la Seu. Des d’allà enfilaran camí cap a l’Ajuntament per rebre la vara i dirigir-se als tarragonins i les tarragonines.

 

La Baixada del Pajaritu

 

L’Associació d’Amics de la Colla Jove tornarà a organitzar la Baixada del Pajaritu. Es tracta d’una baixada d’andròmines, que se celebra aquest dissabte dia 10 de febrer, coincidint amb les festes de Carnaval. Es tracta d’un acte festiu, multitudinari, reivindicatiu i lúdic que l’A.A. de la Colla Jove organitza per segon any consecutiu.  El president de la Colla Jove, Dani Milà, ha explicat que en aquesta nova edició han treballat per dotar de més seguretat el circuit. La Baixada del Pajaritu es farà per la baixada Pescateria i c. Cós del Bou. Mentre que la tornada a la plaça del Rei canvia i es farà per la baixada Misericòrida i el c. Cuirateries. 

Tot plegat començarà a les 9:30h del matí, a la plaça del Rei, on es farà la recepció d’andròmines. A les 11h, els primers pajaritus estrenaran la Baixada Pescateria per on, fins les 12h, desfilaran tots els participants.  El lliurament de premis serà a les 12:30h, un cop hagi començat el Jovermut Carnavalesc, amb Pd Patxap.  I a les 13h, Carnaval Lila, on la canalla de la ciutat podrà gaudir d'una festa feta a la seva mida al local de la CJXT. Les inscripcions estan obertes fins el dijous dia 8 febrer, aquest inclòs. Les bases i la fitxa d’inscripció es poden descarregar a www.jovedetarragona.cat/pajaritu.