La Generalitat declara un nou episodi d'alta contaminació per partícules a tot Catalunya

Publicat dissabte 06 de Març de 2021 20:01
  • ACN

 El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat aquest dissabte un nou episodi d'alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren atenent els nivells elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i es tracta del segon episodi en només 10 dies al territori català.

L'anterior alerta es va decretar el 23 de febrer a causa d'una intrusió de pols sahariana a partir del dia 18 i la previsió dels models de dispersió de contaminants. El Govern recomana reduir moviments en cotxe privat i moderar l'activitat física a l'aire lliure, sobretot per a les persones amb problemes cardiovasculars o respiratòries.

L'episodi d'alta contaminació ambiental es va rebaixar el 26 de febrer, però donada la previsió de la persistència de la intrusió de pols africana, es va mantenir l'avís preventiu per partícules en suspensió PM10 a tot Catalunya. Segons Territori i Sostenibilitat, aquest dissabte la situació s'ha agreujat i ja s'acumulen 4 dies on la mitjana diària dels nivells de PM10 ha estat superior al valor de 50 µg/m³ en més d'un punt de mesurament de les estacions situades a la Zona de Protecció Especial (ZPE). D’altra banda, els nivells es mantenen entre moderats i alts a tot Catalunya, superant-se el valor de 50 µg/m³ en 14 estacions de mesurament de les estacions integrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Així mateix, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d'avui, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.