La llei de la desaparició forçada de menors permetrà buscar 9 nadons a la ciutat de Tarragona

Publicat dimecres 13 de Gener de 2021 17:26
  • Joan Mercadé

La llei de la desaparició forçada de menors a Catalunya aprovada aquest 2020 pel Parlament busca retrobar a famílies separades entre els anys 50 i 70. La ciutat de Tarragona té 21 denúncies de menors que van desaparèixer, les quals totes estan arxivades. Nou d'elles són de nadons que o van néixer morts o van morir en 24 hores, per tant, són 9 nadons desapareguts que, amb la nova llei, es poden buscar.

A més, la llei dona més protagonisme a les mares. Fins ara, els fills eren els únics que podien començar la recerca de qui era la seva progenitora, però a partir d'aquesta llei, també ho podran fer les mares. Gràcies a la implicació de l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors a Catalunya s'ha impulsat aquesta llei, que facilitarà l'accés a bases de dades i la creació de l'Oficina de la Víctima, la qual serà l'encarregada de posar en contacte a les famílies. 

La directora de l'Observatori, Neus Roig, diu que aquesta llei no busca posar a ningú a la presó ni aconseguir indemnitzacions, sinó que pretén buscar a totes les persones que creguin que poden haver patit aquesta desaparició i posar en contacte als fills amb les seves mares. 

La llei diu que s'han d'investigar d'ofici aquells casos on han notat que hi ha mares primerenques  als 50 anys. La mateixa Neus Roig ha posat en dubte que als anys 60 es poguessin tenir fills per primer cop a aquelles edats. A més, la llei permetrà accedir a registres civils i arxius eclesiàstics que facilitaran la feina. 

La diputada del Parlament per Esquerra Republicana, Raquel Sans, celebra que s'hagi impulsat aquesta llei i valora la vessant més humana de la institució pública. També recalca l'entesa entre partits polítics d'ideologia diferent.