La Part Alta és la zona amb més apartaments turístics per habitant i Llevant és on n’hi ha més sense regular

Publicat dilluns 11 de Juny de 2018 13:17
  • Laura Casas
  • Turisme
  • Habitatge

La Part Alta és la zona amb més apartaments turístics per habitant i Llevant és on n’hi ha més sense regular. Junt amb l’Eixample centre, aglutinen la immensa majoria d’aquests pisos, 1.011 en total al conjunt de la ciutat. Ho recull un informe que presenta una radiografia del sector i que constata que Tarragona no pateix una situació alarmant de saturació. La diagnosi ha anat a càrrec de la Fundació URV, el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci i el grup de recerca GRATET. L’ha encarregat el Patronat Municipal de Turisme.

Del total d’habitatges d’ús turístic que hi ha actualment a la ciutat, gairebé tres de cada quatre són legals. Un 15% no disposen de llicència i un 11% es troben en situació «d’alegalitat» perquè la llei actual no els contempla. A la Part Alta, el barri més sensible vers la problemàtica, un 85% dels apartaments turístics són legals, però és la zona amb una major concentració, de 5,44 pisos per cada 100 habitants. Amb tot, un dels autors de l’estudi, Antonio Paolo Russo, explica que Tarragona està lluny de patir els problemes d’altres ciutats, com ara Barcelona. Diu que el fenomen no està incidint en els preus dels lloguers ni es produeix una expulsió del veïnat.

L’Ajuntament volia disposar d’aquesta fotografia per analitzar els resultats i emprendre mesures al respecte. La consellera de Turisme i presidenta del Patronat, Inmaculada Rodríguez, destaca que s’han proposat actuar per vetllar per un creixement ordenat del sector.

Per valorar la diagnosi s’ha fet una comparativa amb 8 ciutats amb característiques similars a la nostra. A Tarragona, el perfil del turista que fa ús d’aquests apartaments és clarament familiar. Un 60% d’aquests pisos es troben en edificis o comunitats on conviuen amb habitatges residencials.