La plaça de monument als Herois de 1811 portarà el nom de Julio Antonio

Publicat divendres 14 de Febrer de 2020 12:59
  • Ajuntament de Tarragona
  • Diputació de Tarragona
  • Josep Suñé
  • Julio Antonio
  • Monument als Herois de 1811

La plaça del monument als Herois de 1811 portarà el nom del seu escultor, Julio Antonio. Aquest dissabte es col·loca la placa commemorativa en aquest xamfrà entre la Rambla Nova i el carrers Canyelles i Ixart. La Banda Unió Musical interpretarà la peça, L’heroi mort, amb la que es donarà per tancat un acte que arrencarà al migdia. Es tracta d'una peça recuperada de l’Arxiu de la pròpia banda i que el compositor Mariano San Miguel, coetani a l’escultor, va dedicar al monument i a l’artista. 
La coneguda com a Estàtua als Despullats, és una peça única. Així ho ha explicat a Tarragona Ràdio l’historiador Antoni Salcedo, que glosarà la figura de l’autor de Móra d’Ebre, que va morir als 30 anys precisament un 15 de febrer de 1919, demà farà 101 anys. Salcedo recorda que el dels Herois va ser el primer monument no narratiu creat a l’Estat sobre un esdeveniment històric.

La peça es va inaugurar el 1931, durant la Segona República, després de ser qüestionada per part d’un reducte de la societat la dècada anterior, el 1922, que la va arraconar al vestíbul de l’antic consistori durant 8 anys en considerar que no s’ajustava a les normes de la moral pública, en exhibir cossos nus.

Julio Antonio té altres obres destacades, com el Mausoleu Lemonier i els Noiets d’Almaden, exposats al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

En la descoberta de la placa hi prendrà part l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó i Joan Piñol, alcalde de Móra la Nova, on actualment descansen les despulles de Julio Antonio. 

La decisió de donar nom a aquesta plaça es va prendre en la darrera Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Tarragona, que també dedicarà altres espais de la ciutat a Muriel Casals i a la rumba.

Pel que fa al centenari de la seva mort, els actes es van engegar l’any passat i han servit per homenatjar la figura d’un artista excepcional que malgrat la seva curta vida va fer una setantena d’escultores i un miler de dibuixos i gravats. Obres que han aconseguit un dels objectius que es fixar l’artista en la seva intensa vida, amb un constant afany de millora i superació, transcendir als seus temps i esdevenir una icona mundial.