La Universitat Rovira i Virgili busca transformar el model energètic de la Catalunya Sud

Publicat dijous 10 de Octubre de 2019 19:07
  • ACN

La Universitat Rovira i Virgili ha estat el punt de trobada de diferents iniciatives medi ambientals i energètiques de la Catalunya Sud en el tancament de les jornades ‘Emergència climàtica i transició energètica’.
Han estat les primeres d’aquestes característiques organitzades per una universitat de l’Estat i han servit per llançar el repte de transformar el model energètic de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona, així com posar en valor el potencial del territori. En la trobada hi han participat científics, tècnics de diferents àmbits, empresaris, polítics o representants sindicals, que han aportat diferents punts de vista sobre com s’ha d’afrontar el canvi climàtic en un territori que en patirà molt les conseqüències.
Entre les missions plantejades al debat per dur a terme en el futur hi ha les de portar a la Ribera d’Ebre una fàbrica de bateries de nova generació que permeti reactivar el teixit industrial de la comarca, abans que d’aquí uns anys tanquin les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. També s’ha parlat de fomentar el cooperativisme energètic entre ciutadans.
 Una de les conclusions a les quals s’ha arribat és que qualsevol acció que es realitzi haurà de ser a partir d’unir esforços entre diferents actors, un fet que suposa un canvi respecte la manera tradicional de fer les coses.
En aquest sentit, el vicerector de la URV, Francesc Díaz, ha apuntat que si des del territori surten iniciatives potents que es basin en la gestió pròpia de l’energia, “els polítics no s’hi poden negar”.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha expressat la seva satisfacció pel bon funcionament de les jornades i per haver atret més d’un centenar de persones, i ha deixat la porta oberta a organitzar una segona edició.