La URV estudia l’impacte de la COVID-19 en les persones dependents i cuidadores

Publicat dimarts 30 de Juny de 2020 12:09
  • Joan Mercadé

La Universitat Rovira i Virgili ha començat un estudi per analitzar les repercussions en la cura familiar de gent gran i dependents, les repercussions en la feina i les condicions laborals dels treballadors i treballadores del sector. La recerca rebrà el nom de “El cuidado importa. Impacto de género en las cuidadoras de mayores y dependientes en tiempos de COVID-19” , la qual pretén donar visibilitat i valor a la cura i fer un diagnòstic sobre l’impacte de la crisi.

La catedràtica d’Antropologia social, Dolors Coma, encapçala la investigació i demanda la poca atenció que rep el sector de la cura social. El model d’atenció a la dependència ha de canviar. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el sector ocupa a gairebé 600.000 persones i representa poc menys del 3% dels llocs de treball de l’Estat.

La recerca també ha posat el focus en la forta feminització de l’àmbit, la qual cosa fa indispensable observar les dinàmiques i fer les propostes amb perspectiva de gènere. La presència femenina representa entre un 84,5% i el 96% del sector.

La crisi ha afectat als treballadors i treballadores dels Serveis d’Atenció Domiciliària, residències, centres de dia i assistència personal perquè han hagut d’atendre als usuaris sense les mesures de protecció necessàries.

L’estudi es basarà en entrevistes, diaris d’auto-compliment, grups focals, rastreig de xarxes socials i qüestionaris. La recerca ja ha començat i s’estendrà un any.