L'Ajuntament del Morell torna a reclamar a la Generalitat un estudi global de la qualitat de l'aire

Publicat dijous 16 de Febrer de 2017 21:39
  • ACN

L'Ajuntament del Morell (Tarragonès) ha presentat aquest dijous al vespre els resultats d'un nou informe sobre la qualitat de l'aire al municipi. L'estudi, fet per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) , és el tercer que ha encarregat el consistori i que dóna continuïtat als que van ser presentats al juny del 2014 i al novembre del 2015. Aquesta vegada l'estudi s'ha centrat en analitzar l'element 1,3 butadiè. Segons ha explicat l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, la presència d'aquest element en l'aire s'ha reduït des del primer estudi. Amb tot, l'alcalde ha recordat que fa dos anys el Parlament va aprovar una proposta on es comprometia a analitzar diferents elements volàtils. "No s'està complint totalment perquè alguns compostos encara no estan sent analitzats". És per això que l'Ajuntament del Morell va decidir no formar part de la Taula de la Qualitat de l'Aire. "La Generalitat no preveu la nostra proposta de fer un estudi de la qualitat de l'aire a l'àrea dels polígons industrials Nord-Sud", ha afegit Guinovart, que ha tornat a exigir el Govern aquest anàlisi global.
L'alcalde del Morell ha valorat positivament que la Generalitat instal·li mesuradors de la qualitat de l'aire al llarg de tot el territori català però ha reblat en la importància que es faci un de "concret i específic", finançat pel Govern, de l'àrea dels polígons Nord i Sud. Amb tot, mentre no es faci aquest estudi, l'alcalde s'ha compromès a finançar, des del consistori, estudis sobre la qualitat de l'aire al municipi. Aquest tercer estudi ha costat 13.190 euros a l'Ajuntament del Morell.

D'altra banda, durant la presentació d'aquest dijous, Guinovart també ha apuntat que des del 2012 que no es duu a terme un estudi epidemiològic sobre les repercussions de la qualitat de l'aire té en la salut de les persones. "Creiem que s'hauria de fer cada any, però no és així, i ens sorprèn que la resta d'ajuntaments no estiguin alineats amb aquesta reivindicació", ha etzibat l'alcalde.

Cel Net lamenta manca de "responsabilitat" dels altres ajuntaments
La plataforma Cel Net, que ha participat en la presentació de l'estudi de qualitat de l'aire del morell, ha reclamat, un cop més, la necessitat "urgent" de tenir dades de tots els municipis afectats pel polígon nord del complex petroquímic: Constantí, Perafort i Puigdelfí, Vilallonga del Camp i la Pobla de Mafumet. L'entitat ha lamentat "pressions polítiques i empresarials" i sobretot "la manca de responsabilitat i valentia" per part de les administracions locals –a excepció de l'Ajuntament del Morell.

En aquest tercer informe fet per la UPC, s'evidencia una millora dels resultats respecte els anteriors, per això, des de la plataforma, es destaca la necessitat de fer estudis externs. "La conseqüència directa és l'autocontrol i la regulació de les emissions per part de les mateixes empreses", han assegurat des de Cel Net.

La plataforma també ha fet referència als darrers episodis d'emissions i ha denunciat el "silenci" i "immobilisme" de la Generalitat i ha reiterat la necessitat de situar captadors específics per analitzar detallada i específicament els compostos.