L'ANC i Òmnium condicionen el seu suport al 9-N a refer la unitat i a unes eleccions abans de tres mesos

Publicat diumenge 19 de Octubre de 2014 14:42
  • ACN
  • Òmnium Cultural
  • ANC
  • 9-N

L'ANC i Òmnium Cultural han condicionat el seu suport al procés participatiu del 9-N que els partits polítics refacin la unitat i que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions en un període màxim de tres mesos. Així ho ha anunciat la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, en l'acte 'Fem un pas endavant' que ha reunit centenars de persones a plaça de Catalunya, de Barcelona. Diuen que si els partits proconsulta s'asseuen a la taula un altre cop el 9-N "tindrà el nostre suport i el convertirem en una mobilització massiva". Forcadell ha dit que hi donaran suport "sempre i quan" sigui "la primera volta d'unes eleccions plebiscitàries" que donin un "veritable mandat democràtic".

Forcadell ha explicat que la consulta inicial tampoc era la que volien ni la data i que hi van donar suport perquè "ens vau dir que mantenia la unitat dels partits i reforçava el procés, i ho vam defensar". "Ara també acceptarem la consulta sempre i quan convertir el 9N en una mobilització per denunciar la involució democràtica de l'estat espanyol; sempre i qual tothom que vulgui participar ho pugui fer en tot el territori; sempre i quan serveixi per denunciar davant dels organismes internacionals que l'estat espanyol no ens deixa exercir el dret d'expressió, sempre i quan serveix per a la determinació de decidir el nostre futur. Donarem suport sempre i quan el 9N sigui considerada la primera volta d'unes eleccions plebiscitàries referendàries, unes eleccions que ens atorguin el veritable mandat democràtic", ha dit Forcadell. 

I en aquesta línia ha seguit: que hi donaran suport però exigeixen també "unitat política". "Des de la societat civil ens sentim legitimats per demanar la unitat política per tirar endavant el procés", ha dit. Just després ha anunciat que exigeixen eleccions anticipades: "Ara i aquí demanem president que convoqui eleccions, volem votar en els propers tres mesos; volem iniciar a la primavera del 2015 amb un nou parlament constituït, si ho fa, tindrà el nostre suport i convertirem el 9-N amb una mobilització massiva per demostrar la nostra força al món". 

Després del discurs, Forcadell i Casals han atès els mitjans i han assegurat que han plantejat una proposta d'allò que volen però no del "com", ha dit en resposta a si plantegen anar a llista unitària. "Com s'articula ja en parlarem", ha dit Forcadell. Entenen que el nou 9-N ha de ser "la primera volta", ha insistit Casals. En aquest sentit la presidenta de l'ANC ha dit que ara li han demanat "eleccions i uns terminis, si es compleixen hi donarem suport", ha dit. En aquest, Forcadell ha explicat que esperen reunir-se aviat amb Mas. "Ara hem d'esperar un retorn, hem condicionat el suport a una sèrie de propostes, hem d'esperar el retorn", ha dit Forcadell.