Les excavacions a Mas dels Frares posen de relleu la importància de les termes romanes

Publicat dimecres 29 de Juliol de 2020 12:28
  • Laura Casas
  • ICAC

Les excavacions arqueològiques a Mas dels Frares posen de relleu la importància de les termes associades a la vil·la romana. Els treballs, aquest mes de juliol, s’han centrat en aquesta zona i han permès documentar un espai de 7x14 metres on, probablement, hi hauria una piscina d’aigua freda. Una de les grans incògnites, ara, és saber d’on procedia l’aigua i com funcionava tot el sistema de canalitzacions.

Aquesta segona excavació ha anat a càrrec de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica en el marc del projecte de col·laboració per recuperar la vil·la romana del Mas dels Frares. El jaciment està situat al Celler Experimental de la Facultat d'Enologia de la URV, a Constantí, i hi ha indicis arqueològics que hi existia un centre de producció vinícola. Si anteriorment es van trobar restes d'unes tenalles que servien per emmagatzemar vi, els sondejos han permès veure l’empremta que van deixar, és a dir, on descansaven.

Ara, els treballs s’han centrat en les termes d’aquesta vil·la o assentament rural, viu durant diversos segles, i que estan sorprenent per la seva importància. Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC que dirigeix el projecte de recerca, ho ha explicat al programa ‘Toquem Pedra’ de Tarragona Ràdio.

Les excavacions són part de la segona fase i les dirigeixen les investigadores de l'ICAC Karen Fortuny i Ada Lasheras. Expliquen que l’any passat ja es va documentar una de les estances de l’espai termal i que la gran pregunta és saber d’on procedia l’aigua.


També han trobat grans quantitats de llavors de raïm o carbons i, fins i tot, ostres. Material que ara caldrà analitzar i documentar. El projecte s’allargarà fins el 2025.