L’escriptora i l’activista Nadia Ghulam rebrà la Menció Especial Mare Terra en els XXVI Premis Ones

Publicat divendres 14 de Agost de 2020 13:46
  • Tarragona Ràdio

L’escriptora i l’activista Nadia Ghulam rebrà la Menció Especial Mare Terra en els XXVI Premis Ones. L’organització Mare Terra li farà entrega d’aquest distintiu per ser un exemple de superació personal i de valentia, per transgredir les lleis d’un règim talibà, en el qual els drets i les identitats de les dones havien estat mutilats.

La Nadia Ghulam va néixer a Kabul en un ambient de guerra i dictadura. L’any 1991, quan una bomba va caure sobre la seva casa, la Nadia va quedar malferida. En sortir del centre, es va trobar una dictadura que menyspreava i prenia represàlies a qui no estigués d’acord amb els ideals, sent més greus en les dones.

El context de violència i repressió en vers el gènere femení va fer que la Nadia es fes passar pel seu germà mort durant deu anys. Ho feia, principalment, per treballar i alimentar la seva família.

El 2006 va arribar a Barcelona on, gràcies a la intervenció de l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA), se sotmet a intervencions quirúrgiques per reconstruir-se el rostre. Des de fa uns anys, ja no ha d’amagar el seu rostre ni la seva identitat.

Ha publicat tres novel·les autobiogràfiques. La primera, titulada El secreto de mi turbante (2010), escrita conjuntament amb Agnès Rotger, guanyà el prestigiós premi Prudenci Bertrana. Ha publicat també Cuentos que me curaron (2014) juntament amb Joan Soler, i La primera estrella de la noche (2016) amb Javier Diéguez.

La gala dels Premis Ones se celebrarà el proper 18 de setembre al Teatre Metropol de Tarragona. Mare Terra Fundació Mediterrània reconeixerà un any més el treball de persones i entitats que lluiten incansablement per construir un món millor.

L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia. Per apuntar-se la llista d’espera cal trucar al: +34 977 55 13 00 o escriure un correu a: comunicacion@mare-terra.org.