L'ICAC descobreix que l'aqüeducte romà del Gaià són dos que connecten en un punt a Puigpelat

Publicat dimecres 13 de Gener de 2021 17:27
  • Tarragona Ràdio
  • Gaià
  • ICAC
  • Aqüeducte del Gaià

L'aqüeducte romà del Gaià no és un de sol, sinó que són dos connectats en un punt a puigpelat. La dada l'ha descobert un projecte d'excavació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. Les excavacions dutes a terme durant el 2020 a diverses poblacions del Camp de Tarragona han permès determinar que hi hauria un primer aqüeducte que va des del Pont d'Armentera fins a Puigpelat i, a partir d'aquí, un segon que va fins a Tarragona.

En aquest tram, la conducció canvia totalment i és més gran, va coberta amb una volta i s'hi troba una aigua que, en ser molt més calcària, ha fet molta més tosca a l'interior de l'aqüeducte. De moment a Puigpelat s'ha localitzat l'àrea on s'acoblen els dos aqüeductes.

Els investigadors posen ara la mirada en saber si un aqüeducte és anterior a l'altre. Sospiten que a Puigpelat hi hauria una segona font d'aprovisionament de l'aqüeducte que vindria a complementar el curs d'aigua que baixava cap a la ciutat de Tàrraco.

El projecte de recerca sobre els aqüeductes romans de Tàrraco està liderat per Jordi López i compta amb el finançament del Consorci d’Aigües de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana, l'Ajuntament dels Pallaresos i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El resultat de diverses campanyes d'excavació

En el marc del projecte d'aqüeductes romans 'Aqua Augusta', els darrers anys s'han dut a terme diverses campanyes d'excavació, amb què s'han descobert diferents punts de l'aqüeducte del Gaià. L'objectiu d'aquests treballs no era destapar grans trams d'aqüeducte, sinó fer petites cales a llocs concrets que permetessin als investigadors obtenir la informació necessària per a completar la planimetria i la catalogació.

Els darrers anys s'han fet excavacions als termes municipals del Pont d'Armentera, Aiguamúrcia, Puigpelat, Vallmoll i els Pallaresos. L'última campanya, entre octubre i novembre del 2020, va durar tres setmanes i es va excavar en deu punts diferents de l'aqüeducte.

Fins ara els treballs s'han centrat en l'aqüeducte del Gaià. El 2021 serà el torn de l'aqüeducte del Francolí. Les actuacions s'iniciaran en les properes setmanes.