L'ictus ja és la segona causa de mort a Espanya i la primera de discapacitat o minusvalidesa greu

Publicat dilluns 13 de Novembre de 2017 09:27
  • Joan López Soler

El temps de reacció és clau a l’hora d’actuar davant d’un ictus. Es tracta de la segona causa de mort a l’Estat i la primera de discapacitat o minusvalidesa greu. Unes 130.000 persones es veuen afectades a l'any per aquesta malaltia, 80.000 de les quals poden morir o patir alguna discapacitat irreversible.

Els símptomes d’aquesta afectació són la pèrdua brusca de força o de sensibilitat, la pèrdua de visió, alteracions en la parla, mal de cap intens o sensació de vertigen.

N’ha parlat a l’espai Tarragona Saludable la doctora Remedios Rico. Diu que tenir presents els factors de risc és molt important per identificar els primers símptomes. Això juntament amb una actuació ràpida augmenta les possibilitats de curació i de patir menys seqüeles. Remarca que les tres primeres hores després després de l’aparició dels símptomes són claus per detectar, traslladar, diagnosticar i tractar l’ictus.

Minimitzar el consum de tabac, alcohol i altres drogues així com la hipertensió o el colesterol redueixen les possibilitats de patir un ictus. N’hi ha de dos tipus, l’isquèmic i l’hemorràgic. El primer es tracta d’una reducció del flux sanguini mentre que el segon dóna lloc a vessaments cerebrals o obstruccions.

Des de fa uns anys els hospitals disposen d'una atenció precoç, amb tractament d'urgència especialitzat per als casos a partir del codi Ictus.

Rico destaca que l'ictus és més freqüent en persones de més edat però que des de fa un temps s'observa una major incidència entre joves i adults.