Manquen infermeres a Tarragona per atendre la creixent cronicitat dels pacients

Publicat dijous 10 de Octubre de 2019 13:10
  • Laura Casas

Fa falta el doble d’infermeres a l’atenció primària. L’augment de la cronicitat dels pacients provoca que cada cop hi hagi més serveis a domicili, fet que agreuja la manca de professionals al sector.

Per tal de reclamar més visibilitat i posar en valor la seva tasca, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona ha organitzat el 1er Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària. Té lloc aquest dijous al Palau de Congressos amb la participació de 240 persones.

Durant tota la jornada s’han previst conferències, debats i tallers sobre temes d’actualitat pel sector. Per exemple, s’aborden millores i canvis en les cures per la diabetis o per a l’exploració respiratòria i abdominal. La gestió de les emocions dels infermers i infermeres ha centrat la xerrada inaugural, a càrrec del psicòleg Tomás Navarro.

Preocupen les novetats a què han de fer front en el dia a dia, especialment perquè són poques per una feina que cada cop és més gran. A Catalunya, la ràtio està en 6 infermeres per cada 1.000 habitants, i a la Primària és on la situació és més complexa.

Gloria Carol, vocal del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona i responsable de la secció de Comunitària, explica que necessiten duplicar els professionals que hi ha actualment perquè la cronicitat va a més i, amb això, les atencions domiciliàries.

Un tema que s’ha abordat al Congrés és la formació per a l’aplicació dels dispositius que mesuren la glucosa de manera contínua, evitant la punxada al pacient. Aquests sensors no eren gratuïts fins ara, que passaran a ser-ho de forma esglaonada per a tots els diabètics, cosa que suposarà més consultes sobre com utilitzar-los i com canviar-los.