Òscar Cadiach arriba al camp 1 del Pobeda

Publicat diumenge 28 de Juliol de 2019 12:50
  • Alpinisme
  • Òscar Cadiach
  • Pont de Mahoma


L’alpinista i la resta de l’equip han baixat aquest dissabte del camp 1 d’aquesta muntanya de 7.439 metres a la serralada del Tian Shan, al Kirguizistan.

Ho han fet, segons ha relatat el tarragoní, després d’una intensa nevada en una muntanya que imposa, que desprèn grans allaus. Un perill que no s’esvaeix fins assolir el camp 2 al que cal arribar després de travessar una gran aresta, molt llarga. Això, després de 6 o 7 camps d’altura per arribar al cim de la Victòria’.

Ara es troben al camp base, situat a uns 4.000 metres. Ha afegit que periòdicament els visiten els helicòpters kirguisos fins aquest punt al bell mig del Tian Shan. De tant en tant, carregats amb turistes japonesos i d’altres nacionalitats.   

De fet, segons ha relatat l’alpinista, al base hi ha un autèntic popurri de nacionalitats; amb gent del Kazakhstan, russos, iranians, algun turc, hongaresos, catalans, bascos, madrilenys o kirguisos. La zona fa frontera amb la Xina i està tocant el Kazakhstan. El tarragoní diu que hi ha un ‘ambient molt maco, molt cordial’ en el que fins i tot han pogut gaudir d’una sauna. Cadiach va marxar divendres 19 de juliol cap a la serralada Tian Shan.

El Pobeda està considerada una muntanya d’accessibilitat difícil amb unes condicions de duresa i llargada més similars a les d’un 8.000. És el segon cim més alt de les exrepúbliques soviètiques i el que està més al nord del globus, juntament amb el Khan Tengri (7.010 m).

La seva situació al nord de la serralada del Karakorum els fa altament sensibles als canvis sobtats de temps.

Es per això que les progressions cap als camps d’altura les faran de nit, quan hi ha menys risc d’allaus i esperant un temps més estable. El darrer tram és d’uns 3 km d’aresta gairebé horitzontal, amb la roca característica fins el cim. La tornada demana gairebé una jornada complerta.

 

 

Òscar Cadiach serà guardonat amb la Flor de Neu d’Honor a Torelló

 

Durant l’expedició ha transcendit que Cadiach rebrà enguany la Flor de Neu d’Honor al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, com a homenatge a la seva trajectòria i als 14 vuitmils principals sense oxigen addicional, que completava el 2017 al Broad Peak. També se li reconeixerà la seva vessant com a realitzador de diversos documentals i les obertures mundials.  

Torelló tornarà a acollir el millor cinema de muntanya del 15 al 24 de novembre, en la 37a edició del Festival amb Alaska i el Yukon com a protagonistes.