Escolta Òscar Cadiach

Òscar Cadiach sobre Alberto Zerain: 'Una excel·lent persona que trobem a faltar'

Publicat divendres 10 de Novembre de 2017 12:52
  • Alpinisme
  • Òscar Cadiach
  • Josep Suñé

L’alpinista Òscar Cadiach prendrà part aquest dissabte en l’homenatge a l’amic basc, Alberto Zerain, desaparegut el passat estiu al Nanga Parbat mentre superava l’aresta Mazeno amb l’argentí Mariano Galvan que també va perdre la vida per un allau. Cadiach i Zerain havien coincidit en diverses expedicions, com ara en una de duríssima al Kanchenjunga, el 2009.

També en la recreació de la mítica expedició britànica de 1924 a l’Everest pel programa televisiu ‘Al filo de lo impossible’; on Zerain va encarnar el paper d’Irvine i Cadiach el de Mallory.

El tarragoní llegirà un escrit d’homenatge a l’amic desaparegut, en una gala que l’entorn de Zerain ha organitzat dissabte a la tarda al Palau ‘Europa’ de Vitòria.

A l’homenatge hi assisteix la família de Zerain, així com la plana major de l’alpinisme basc, català i estatal.

Tots dos també van coincidir al programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma, quan el basc va venir a la ciutat en una projecció del Cicle de Cinema de Muntanya de la Diputació.

Cadiach recorda que aquells dies Zerain els va ajudar a instal·lar un rocòdrom a l’escola del Miracle, amb el Josep Maria Bonachí. Per sobre de tot, però, en destaca la seva qualitat humana.

El darrer cop que es van veure va ser un restaurant d’Islamabad. A la capital del Pakistan encetaven les respectives expedicions al Nanga i al Broad Peak. Cadiach coronava poques setmanes després, el 27 de juliol, el Broad i es convertia en el primer català en pujar els 14 vuitmils del planeta sense oxigen addicional. Cim que li va dedicar, precisament, a l’amic Zerain.

L’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, la Diputació Foral d'Àlava i el Govern Basc homenatjaran també Zerain en la gala, on serà reconegut com a fill predilecte de la ciutat i se li lliurarà la ‘Placa Reconocimiento’ de la Diputació.