Pau Ricomà, a la Comissió de Seguretat de la Petroquímica: 'El que va passar a IQOXE no es pot repetir'

Publicat dimarts 26 de Maig de 2020 16:35
  • Tere Ortega
  • Tarragona Ràdio


Intervenció Pau Ricomà a la Comissió Seguretat Química Parlament

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, diu que el que va passar el 14 de gener a IQOXE no es pot tornar a repetir. Ho ha dit durant la seva intervenció a la Comissió de Seguretat de la Petroquímica del Parlament.
Assegura que l’incident ha tingut un impacte psicològic sobre la població que li ha fet perdre la confiança en la gran indústria. Destaca Ricomà que ni es pot ni es vol prescindir de les empreses químiques i indica que la seguretat i la transparència són el camí per tornar a creure en la indústria.
Ricomà ha parlat de canvi de paradigma i considera que l'accident comporta un abans i un després en la seguretat del polígon químic. Destaca que això s'ha d'exigir.
Subratlla l'alcalde de Tarragona que era la primera vegada en la història de la indústria química que moria una persona de fora de l'empresa en un accident a la química. Ho ha dit en referència al veí de Torreforta que estava a casa seva i va perdre la vida per l'impacte d'una planxa que va sortir disparada amb l'explosió d'IQOXE. Ricomà ha començat la seva intervenció amb un record per a les tres víctimes de l'explosió.
Ricomà també ha insistit a reclamar que es recuperi la gestió de les emergències químiques des del territori i ha instat “al Departament d’Interior a validar amb el de territori i els seus agents el nou Plaseqta”. 
Durant la seva intervenció l’alcalde Pau Ricomà també ha demanat que es revisin els protocols, recollint una petició unànime de les entitats veïnals, per tal que  quan un accident afecti la població, les sirenes s’activin de forma immediata recomanant el confinament. “El so de les sirenes ens impulsa a la mesura de prevenció més elemental, el confinament de la població des del primer moment”, ha explicat. A més, l’alcalde també ha instat a les administracions competents a aplicar el sistema Cell Broadcasting a la zona de potencial afectació d’accident químic per fer arribar missatges per SMS a totes les persones que es trobin a la zona de risc.
D’altra banda, l’alcalde ha demanant l’impuls d’un estudi independent de la qualitat de l’aire.
Ricomà també s’ha referit a l’acord amb tots els partits polítics representats a l’Ajuntament de Tarragona, plasmat en la Declaració Institucional per la prevenció, la seguretat i la salut de la població de Tarragona i del medi ambient, en relació al complex petroquímic.
Ricomà ha demanat als diputats que arribin fins al final en aquesta comissió d’estudi per tal que se sàpiguen les causes d’aquest terrible accident i ha recordat que el Parlament té capacitat per legislar per tal que mai més torni a passar.
L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz i el de Constantí, Òscar Sánchez, han coincidit en assegurar que aquella nit els van arribar informacions contradictòres i que els avisos a la població van actuar malament i a deshora.