Què recordeu de l'atemptat de fa 32 anys d'ETA a Enpetrol?

Publicat dimecres 12 de Juny de 2019 15:05
  • Atemptats
  • Enpetrol
  • ETA
  • Tarragona Ràdio

És el so de la gran flamarada que avui fa 32 anys atemoria el territori i provocava la fugida de més de 20.000 tarragonins i tarragonines, molts amb bata i pijama, presos pel pànic. La matinada del 12 de juny de fa tres dècades i dos anys, la banda terrorista ETA atemptava al rack de canonades d’Enpetrol.

La gran flamarada era visible a quilòmetres de distància i la por es va instal·lar entre la població. Va ser una una nit molt llarga, en la que molts del que van fugir es va trobar carreteres col·lapsades i llocs improvisats on van haver de passar la nit. També la gran solidaritat de les poblacions veïnes, que en plena nit van habilitar escoles, poliesportius, mantes, entrepans i tot el necessari per donar cobertura a l’èxode humà.

Aquell 12 de juny de fa 32 anys, a les zero hores i 50 minuts, es va escoltar un xiulet seguit d’una forta explosió, i un gran núvol va cobrir el cel tarragoní, i la nit es va convertir en dia.

La ràdio es va convertir en una eina imprescindible. La primera emissora en donar la notícia va ser Ràdio Fòrum, precedent d’aquesta casa, que a la 1,05 de la passada matinada de fa 32 anys va interrompre la programació habitual. Hi havia molt poca informació oficial.

Els fets de fa 32 anys han servit per millorar en la planificació d’emergències, desenvolupant el PLASEQCAT d’acord amb la normativa europea SEVESO d’accidents greus, segons els experts en la matèria. Els mitjans, avui també són millors i més tecnològics.