Tarragona activa el Pla d'Actuació Municipal per risc d'inundacions

Publicat divendres 18 de Setembre de 2020 13:30
  • Tarragona Ràdio
  • Protecció Civil
  • Inuncat
  • Joan Mercadé

L’Ajuntament activa el Pla d’Actuació Municipal per risc d’inundacions en fase d’alerta. La Conselleria de Protecció Civil de l'Ajuntament de Tarragona ha activat el Pla d'Actuació Municipal en fase d'alerta pel risc d’inundacions en previsió de l’arribada de pluges intenses. Es recomana a la població seguir els consells de prevenció com evitar baixar a soterranis o zones innundables. Així com no deixar a l’exterior (al jardí, al pati...) objectes que l’aigua pugui arrossegar. També es recomana circular per les rutes principals i l’autopista,  i no travessar rieres, torrents, passos soterranis o zones inundables, ni a peu ni en cotxe. Cal tenir en compte, que els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat. Es poden consultar el conjunt de consells de prevenció al web de l'Ajuntament: https://www.tarragona.cat/seguretat/proteccio-civil/consells-de-prevencio/inundacions 

En cas de necessitat, hom pot trucar al telèfon d’emergències de la Generalitat: 112 o a la guàrdia urbana de Tarragona: 092.  
Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase d'ALERTA per la previsió de fortes pluges generalitzades a partir del migdia. 

Les últimes previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que durant les pròximes 24 hores es poden superar llindars d'intensitat de pluja de 20 litres per metre quadrat en mitja hora en gairebé tota Catalunya. Aquests xàfecs aniran acompanyats de calamarsa i tempestes, així com forts episodis de vent. Al sud del litoral i prelitoral es poden acumular fins a 50 l/m2. 

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la mobilitat aquesta tarda atès que les pluges intenses coincidiran amb les sortides de cap de setmana. Demanen evitar els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixar a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges.

També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit recomana augmentar la distància de seguretat, reduir la velocitat, no travessar zones inundades i comprovar que els frens estiguin en bon estat. 

Protecció Civil de la Generalitat ha avisat als ajuntaments que revisin la neteja de claveguerams i embornals per prevenir inundacions. S’ha demanat tenir especial compte en aquelles zones on s’han produït incendis forestals o després d’episodis de forts temporals i inundacions.