Tarragona aculll una primera Jornada Felina aquest dissabte

Publicat divendres 21 de Abril de 2017 10:23
  • Tarragona Ràdio

L'Ajuntament de Tarragona acull aquest dissabte la primera Jornada Felina organitzada per la Coordinadora Felina de Tarragona. Està dirigida als professionals i voluntaris de protecció felina. La jornada l’obrirà la regidora de Polítiques d'igualtat i Serveis a la Persona de l'ajuntament i coordinadora de la comissió de l'ordenança específica de protecció animal recentment aprovada a la ciutat, Ana Santos. Des de les deu del matí fins a les sis de la tarda, es debatran cinc ponències sobre la gestió de colònies, el proteccionisme i el maltractament animal.

La presidenta de Plataforma Gatera, Agnès Dufau, explicarà l'experiència de la gestió felina a Barcelona. Aquesta gestió és un model a seguir després de gairebé una dècada de realització de Gestió Ètica de Colònies en estreta col·laboració entre associacions i ajuntament. La col·laboració es vehicula mitjançant el marc normatiu de l'ordenança específica de protecció animal

Un dels punts claus de la Gestió Ètica de Colònies per controlar la població felina i millorar la convivència és el mètode CER (Captura/Esterilització/Retorno). El veterinari del Grup d'Estudi de Medicina Felina d'Espanya (GEMFE), Salvador Cervantes, analitzarà els punts claus a nivell veterinari per controlar una colònia mitjançant el CER.

L'existència de gats al carrer és producte de la pèrdua i de l'abandó. Per evitar tots dos, és important lluitar contra les causes, ja que només el 5 % dels gats que arriben a les protectores porten el xip, encara que la seva implantació és obligatòria per llei a Catalunya. Alba Jornet de FAADA explicarà les dificultats que representa per a la protecció animal que en la comunitat coexisteixin dues bases de dades diferenciades de registre d'animals, ANICOM, pública i gratuïta, i AIAC, privada i propietat del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya.

La clau per a la gestió dels gats de les colònies és la coexistència pacífica. Durant molts anys, s'ha considerat la retirada i tancament dels gats lliures com la “solució” als problemes de convivència. L'activista Araceli Tembleque, de Progat Catalunya i Gestió Ètica Animal, explicarà per què aquesta gestió és ineficaç i inacceptable a nivell legal, ètic i econòmic.

A Espanya els gats sofreixen un índex de violència molt elevat. La província de Tarragona no és cap excepció, i els casos de maltractament se succeeixen pràcticament a diari. Encara que la violència més important quant a volum és la institucional que exerceix l'administració pública, la violència particular també és un problema molt greu.  La doctora i criminòloga Núria Querol, presidenta del programa Viopet i consultora del FBI a EUA, on el maltractament animal ha estat catalogat com a delicte contra la societat, s'endinsarà en l'estreta relació entre la violència contra els animals i la violència interpersonal i de gènere.

 Coordinadora Felina de Tarragona, la plataforma de les associacions gateres de la província

Amb més de 40 associacions felines en les seves files, la Coordinadora Felina uneix a activistes i voluntaris per avançar en protecció felina al territori. Aquest avanç es produeix mitjançant l'assessorament a les entitats públiques i privades sobre l'adequació de la gestió felina a la legislació catalana de protecció animal vigent, i la implantació de convenis que regulen la Gestió Ètica de Colònies.

La plataforma també impulsa la creació de noves ordenances específiques de protecció animal. A la província de Tarragona són moltes les localitats on encara no hi ha ordenances específiques de protecció animal o són obsoletes, per la qual cosa no estan adaptades a la legislació autonòmica.

Aquesta plataforma ha creat una extensa xarxa de treball i de sinergies entre els actors del proteccionisme provincial, aconseguint una notòria evolució en la gestió felina en la Tarragona.