Tarragona acumula un dèficit de prop del 60% respecte a la pluja acumulada que seria normal en aquesta època de l’any

Publicat dimecres 07 de Agost de 2019 12:41
  • Josep Suñé

En alguns municipis del Camp de Tarragona, caldria retrocedir fins als anys 80 per trobar un període de sequera pitjor.

A Tarragona ciutat, segons les dades de l’observatori del Complex Eductiu, en aquests primers set mesos de l’any, la pluja acumulada és de tan sols 88 litres per metre quadrat.

La situació encara no es pot considerar crítica, ja que l’any 2018 va ploure molt en diversos episodis torrencials durant la tardor.

Només en un mes, a l’octubre, es van acumular més de 386 litres per metre quadrat. Un registre del tot excepcional, i amb un d’aquests episodis relacionat directament pel científics amb l’efecte del canvi climàtic. L’arribada de l’ex-huracà Leslie va suposar un fenomen excepcional.

Això, més el nostre propi clima mediterrani tendeixen a deixar-nos cada cop períodes més llargs sense precipitació i períodes curts de precipitacions més intenses.

Els mesos d’estiu acostuma a ploure més aviat poc a la costa mediterrània. El problema és que venim d’un hivern i una primavera amb una successió molt llarga de situacions anticiclòniques, on pràcticament no ha plogut.

Ho ha explicat a Tarragona Ràdio el físic responsable de l’equip de control de qualitat de dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) Aleix Serra. Assegura que hores d’ara, ja acumulem dèficit. Serra destaca, malgrat tot, la capacitat que tenim avui per adaptar-nos a la sequera, amb millors infraestructures respecte les que hi havia fa unes dècades.

Ara, els efectes de la manca de pluja sí que comporten un augment del perill d’incendis forestals, com el de la Ribera d’Ebre del passat mes de juny.

De moment, la sequera ha derivat en afectacions en determinats cultius de secà. També amb restriccions el passat juliol al canal de l’Esquerra de l’Ebre a causa de la manca d’aigua.