Tarragona dedica una plaça a José Francisco de Querol Lombardero, magistrat del Suprem assassinat per ETA

Publicat divendres 09 de Març de 2018 13:15
  • Tarragona Ràdio

Tarragona dedica una plaça a José Francisco de Querol Lombardero, magistrat del Tribunal Suprem assassinat per la banda terrorista ETA l’any 2000. Nascut a la ciutat el 1930, va morir fa 18 anys en un atemptat perpetrat amb cotxe bomba a Madrid, en el que també van perdre la vida el seu escorta i el seu xòfer, a banda del conductor d’un autobús que transitava per la zona.

L’atemptat, va elevar a 19 les víctimes mortals d’ETA després del final de la treva. Va ser un any negre, en el que la banda terrorista va assassinar l’exministre socialista Ernest Lluch, amb un atemptat del comando Barcelona, el mes de desembre. El mes següent, morien a mans de la banda terrorista el regidor del PP a Viladecavalls, Francisco Cano, i el Guàrdia Urbà de Barcelona, Juan Miguel Cervilla. L’any següent cometrien l’atemptat a l’hotel Cala Font de Salou, amb 13 ferits.

La plaça s’ha inaugurat aquest divendres, entre els carrers Arquebisbe Pont i Gol i Guillem Oliver, a la zona d’expansió de Joan XXIII, a càrrec de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. 

Ballesteros ha destacat que plaça dedicada a Querol està ubicada molt a prop d'on esperen que més aviat que tard s'instal·li el futur Palau de la Justícia. 

A la inauguració hi ha assistit Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial. Durant la seva intervenció, ha posat de relleu el paper dels jutges com a garants de la llei. Diu que sense això no és possible la democràcia. També ha intervingut la seva filla, Amelia de Querol, que ha llegit una poesia escrita per ella. 

José Francisco Querol va exercir de magistrat al Suprem des de 1992. És la segona zona que la ciutat dedicada a una víctima d’ETA. L’anterior va ser el carrer Miguel Ángel Blanco, en record del que va ser regidor del PP d’Ermua, assassinat l’any 1997. Aquest carrer està a la urbanització Bon Sol, a la zona de Boscos. 

També, com ha recordat l'alcalde Ballesteros, la ciutat va dedicar un carrer a l'empresari tarragoní Manel Albiac, mort el 2003 en un atemptat salfista al Casablanca, al Marroc.