Escolta l'homenatge a Òscar Cadiach

Tarragona homenatja Òscar Cadiach pel seu 14è vuitmil sense oxigen addicional

Publicat dimarts 06 de Febrer de 2018 22:08
  • Ajuntament de Tarragona
  • Josep Fèlix Ballesteros
  • Òscar Cadiach
  • Josep Suñé

L’alpinista Òscar Cadiach recull l’escalf i el reconeixement de la seva ciutat per haver completat el passat juliol els 14 vuitmils sense oxigen addicional, al Broad Peak. Ha estat aquest dimarts al saló de plens de l’ajuntament en un acte presidit per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i amb bona part de la corporació municipal. Fins ara l’agenda de l’alpinista i la institucional no havien trobat el moment d’encaix per aquest merescut homenatge, que Cadiach ha recollit envoltat d’amics i familiars. 

Ballesteros ha destacat la tenacitat de l’alpinista, també la seva capacitat per aprendre dels èxits però també dels fracassos, en saber recular a temps quan van maldades. L’alcalde ha dit de Cadiach que ‘sempre té la bandera de la ciutat, la del Nàstic i la dels Jocs a punt per portar-les als cims de les grans muntanyes’. S’ha guanyat els cims a pols, ha afegit Ballesteros, que espera que tingui noves expedicions per seguir fent vibrar a la ciutat. 

L’alcalde ha tingut paraules d’agraïment pels mitjans de comunicació per la difusió de les gestes de l’alpinista i, en particular, per Tarragona Ràdio i el programa El Pont de Mahoma, per l’exhaustiu seguiment de l’expedició, en els últims quatre anys.

Tot seguit, la regidora d’Esports, Elisa Vedrina, ha glosat la trajectòria alpinística de Cadiach i ha recordat alguna de les múltiples gestes del tarragoní. Des del Nanga Parbat, el 1984 -el seu primer vuitmil- fins el Broad Peak, l’últim, coronat el 27 de juliol de 2017 i, pel mig, una seixantena d’expedicions a l’Himàlaia. A banda del segon esgraó en lliure de l’Everest, el 1985 –primer alpinista occidental en aconseguir-ho- i les noves rutes al Broad Peak Central, la Fem Tarragona, el 1992, i la Free Tibet al Cho Oyu, el 1996.

De fet, ell mateix ha reconegut en el seu discurs que no va ser fins el 2012 que es va veure empès a completar els 14 vuitmils principals de la terra.

L’alpinista ha agraït el reconeixent de la seva ciutat i ha dit que el Broad Peak, que s’ha resistit quatre anys, només ha estat possible per tot l’esforç i escalf que ha rebut. Cadiach ha recordat els dos ensurts que va patir en aquesta muntanya del Pakistan, en caure per una esquerda tornant del camp 1 i en patinar sobre el gel al camp base, lesionant-se el colze, el dia abans de l’atac al cim. En el seu parlament, responent-se ell mateix sobre la raó per la qual, malgrat tot, van a les grans muntanyes, ha dit que és perquè ‘en baixar, la cervesa és més bona’.

Es congratula d’estar viu, de poder abraçar els familiars i amics en tornar de les muntanyes i això, assegura l’alpinista, és el més important en aquest negoci. Ha manifestat que és tot un honor i que n’està molt orgullós de recollir el reconeixement de la seva ciutat.

L'alpinista, deixant el protocol de banda, ha obsequiat l'alcalde Ballesteros amb un exemplar del seu llibre 'Els 14 vuitmils d'Òscar Cadiach i Puig' escrit pel periodista Francesc Joan. Abans, l'alcalde li ha lliurat una composició del Mausoleu de Jaume I, amb la respectiva placa de reconeixement. Un alcalde que ha reconegut que a la taula del seu despatx, guarda amb molt d'afecte la postal que Cadiach li va enviar des del Broad Peak, amb la imatge de la muntanya en forma d'espina de drac. En els discursos, tot i que no estava previst, l'alcalde ha demanat que adrecessin unes paraules al públic els amics de Cadiach, Josep Maria Bonachí i Sebastià Poy, membres com Cadiach de la cordada del Pont de Mahoma.  

L’acte ha comptat amb l’assistència de les seves filles, Oda i Júlia, i d’autoritats i personalitats destacades de la ciutat, com el president del Gimnàstic, Josep Maria Andreu; el president del Port, Josep Andreu, el subdelegat del Govern, Jordi Sierra o el president del Centre Excursionista de Tarragona, Jordi Aluja, entre d’altres que no s’ha volgut perdre l’homenatge a l’alpinista.