Tarragona homenatjarà Lluís Companys en un 15 d'octubre marcat per la intensitat política a Catalunya

Publicat divendres 13 de Octubre de 2017 12:06
  • Joan López Soler

Tarragona retrà homenatge al president Lluís Companys en un 15 d'octubre marcat per la intensitat política a Catalunya. Com cada any a les 7 del matí es farà la lectura íntegra de la sentència de mort a la muntanya de l'Oliva. A la tarda serà el torn de l'ofrena floral, a l'estàtua de la Rambla Lluís Companys. Serà a partir de les 7 en un acte presentat pel periodista Ricard Lahoz. A banda de l'ofrena també hi haurà una glossa per part del fil·lòleg i escriptor Magí Sunyer, pel que també pretén ser un record per a totes aquelles víctimes de la repressió franquista.
En una entrevista a Tarragona Ràdio un membres de la Comissió Lluís Companys, Sergi Albarran, destaca que aquests últims dies des de Madrid s'ha recordat la figura del president d'una forma amenaçadora, en referència a les declaracions del portaveu popular, Pablo Casado en què comparava la detenció de Companys l'any 1934 amb la situació actual de Carles Puigdemont. En aquest sentit, Albarran creu que som hereus d'una pàgina de la història que encara no s'ha tancat i subratlla que el record del president Companys serveix per saber d'on venim i on anem.

Lluís Companys va morir afusellat el 15 d'octubre de 1940 a dos quarts de set de la matinada, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. 77 anys després encara no s'ha anul·lat el judici sumaríssim a què es va veure sotmès Companys, l'únic president europeu afusellat pel feixisme.