Tarragona tindrà una cambra hiperbàrica a finals de 2021

Publicat dijous 13 de Febrer de 2020 12:52
  • Laura Casas

Tarragona es dotarà d’una cambra hiperbàrica, la tercera de Catalunya. La previsió és que es posi en funcionament a finals de 2021 en un edifici de nova construcció al complex sanitari de Llevant. És un projecte de la Xarxa de Santa Tecla, que calcula que uns 500 pacients anuals es podran beneficiar d’aquest nou equipament per tractar una gran varietat de malalties. La cambra tindrà una capacitat per 10 usuaris alhora.

La medicina hiperbàrica és una especialitat que no existeix en l'actualitat a les nostres comarques i que, un cop implantada, millorarà l'atenció urgent a persones afectades per intoxicacions de fum, cremades i malalties de descompressió. També per altres patologies com ara insuficiències arterials, abscessos intracranials, peu diabètic o lesions esportives. La seva finalitat és permetre l’arribada d’oxigen pur a parts del cos on no s’arriba en condicions normals.

Ara mateix les unitats més pròximes es troben a Barcelona i a Castelló, ambdues a més d'una hora de distància. També hi ha una cambra a Palamós. No hi ha data prevista d’inici dels treballs de construcció i la Tecla està tancant la manera de poder-ho finançar.

Josep Mercadé, coordinador mèdic del projecte, destaca la importància per Tarragona de disposar d’un equipament d’aquestes característiques tenint en compte que és un territori «de risc».

Aquest dijous, El Seminari, ha acollit una jornada tècnica en la qual els responsables de la Xarxa de Santa Tecla han presentat el projecte davant dels agents gestors d'emergències.