La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, felicita als ciutadans que han participat de la Diada. ACN (Roger Segura)

Tarragona viu amb l’Onze de Setembre la manifestació més massiva de la història a la ciutat

Publicat diumenge 11 de Setembre de 2016 19:15
  • ACN
  • Diada
  • 11 setembre


Albert, graller de l’Espluga de Francolí, diu que és la cinquena mobilització de què participa i destaca que ha vingut a passar-ho bé i a fer país ACN (Roger Segura)

La Jèssica explica que ha vingut expressament des de Leeds, on va marxar fa tres anys, a la mobilització de Tarragona ACN (Roger Segura)

Ramon Soler, de Manresa, explica que s’han inscrit a la mobilització de Tarragona perquè no quedaven places a la de Berga ACN (Roger Segura)

Kilian Franch, de Deltebre, explica que igual que la gent de Tarragona els ha donat suport en mobilitzacions contra el Pla de Conca de l’Ebre, no els importa “pujar” a la mobilització de la Diada ACN (Roger Segura)
Tarragona ha viscut amb la mobilització de l’ANC i Òmnium Cultural la manifestació més massiva de la història de la ciutat aquest diumenge. Segons l’organització, han participat a la concentració a la Rambla Nova unes 110.000 persones. Des del Balcó Mediterrani fins a la plaça Imperial Tarraco, la Rambla Nova s’ha omplert de gom a gom amb ciutadans vinguts d’arreu de la demarcació quan encara quedava una hora per l’inici de la manifestació i que han fet bategar amb força els punts de cartolina groga al ritme de la música. A la ciutat, que ha representat la República en xarxa i de progrés, el manifest l’ha llegit el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs. A la mobilització ha participat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La rambla s'ha dividit en deu trams, corresponents a les deu comarques diferents, el Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà, la Terra Alta i el Priorat. En aquests deu trams, han actuat 18 colles castelleres arribades d'arreu del territori, que han fet un pilar cadascuna; primer amb el batec a Tarragona i, després, amb el batec conjunt de la República Catalana.

ANC i Òmnium Cultural calculen que a la manifestació a Tarragona hi han participat unes 110.000 persones de les 43.000 inscrites prèviament. Per la seva banda, fonts policials han apuntat a l'ACN que la Guàrdia Urbana ha calculat una assistència d'unes 50.000 persones. Tant amb una xifra com amb l'altra, aquesta és la manifestació més massiva de la història de la ciutat, amb més participants que la mobilització contra la guerra d'Iraq o el 15-M.
 
En total, a tot Catalunya han assistit 900.000 persones, segons les guàrdies urbanes de cada una de les localitats. Concretament, a Barcelona han estat 540.000 persones, a Salt 135.200, a Tarragona 50.000, a Berga 60.000 i a Lleida entre 25.000 i 30.000. En canvi, la subdelegació del govern espanyol ha rebaixat a 370.000 persones, de les quals 190.000 persones a Barcelona, 50.000 a Tarragona, 30.000 a Lleida, 60.000 a Salt i 40.000 a Berga.

Cares conegudes

Entre les primeres fileres, tocant a l'escenari davant del Balcó del Mediterrani, ha viscut la manifestació la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que ha rebut el suport dels manifestants davant l'advertència d'inhabilitació per part del Tribunal Constitucional. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, també s'ha concentrat en aquesta zona. Diversos alcaldes del territori, com Ferran Bel de Tortosa o Carles Pellicer de Reus, el secretari de Presidència, Joaquim Nin, també han fet bategar el punter des d'aquesta zona. Entre altres cares reconegudes, l'exdirigent republicà, Carod Rovira, o l'expresident del Parlament Ernest Benach.

Ciutadans vinguts d'arreu

Els ciutadans han arribat d'arreu, tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l'Ebre, preparats per viure una altra Diada. "Espero que sigui la definitiva i ja puguem posar les urnes", ha dit la Maribel Camí, de Cambrils. Una idea compartida per un gran percentatge de participants, que desitgen que aquesta sigui l'última manifestació. És el cas de la Júlia, l'Albert i la Mar, tres joves de l'Espluga de Francolí que han participat en les mobilitzacions dels darrers cinc anys. "Esperem que sigui l'última", ha explicat l'Albert, graller que ha aprofitat la Diada per "passar-ho bé i fer país". També el Josep Cañagueral, de l'Ametlla de Mar, que ha apuntat que li agradaria que aquesta fos l'última manifestació per demanar un estat propi però que "si no ho aconseguim, ho tornarem a fer".

Alguns, però, han vingut des de més lluny, com Ramon Soler i els seus amics, que han arribat des de Manresa en moto "per fer costat a Tarragona". Segons ha explicat, van escollir mobilitzar-se a Tarragona després que els trams de la manifestació a Berga s'omplissin completament. "A Barcelona ja hi hem anat dos o tres anys, i aquí hem pogut fer un arrosset al Serrallo", ha afegit. Encara de més lluny ha vingut la Jèssica, des de Leeds, al Regne Unit, on fa tres anys que hi viu. Enguany, després de perdre-s'ho durant els darrers anys, ha decidit "no perdre-s'ho" i desplaçar-se fins a Tarragona perquè "ens facin més cas des d'Espanya".

"No hem d'abaixar la guàrdia: hem d'estar al peu del canó i cada any superar-nos per demostrar que hem de ser un país lliure", diu el Kilian, que ha vingut des de Deltebre, com centenars de catalans vinguts des de les Terres de l'Ebre. "No ens fa res pujar a Tarragona perquè nosaltres hem tingut suport quan hem fet manifestacions contra el pla de Conca", ha afegit Kilian, que ha celebrat que el manifest l'hagi llegit un ebrenc, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.